Величието на Египет

Историята на Египет е една от най-древните и най-мистичните. Като започнем от самите фараони, тяхното изкуство да мумифицират и стигнем до пирамидите в Гиза. Учените и до ден днешен спорят за това как са били построени. Разделени главно на две групи едната се опитва да докаже, че пирамидите са построени от човешка ръка, а другата половина твърди, че определено има външна намеса отвъд земните способности.

Не случайно две от седемте чудеса на света са именно в Египет. Друга държава не може да се похвали с подобно нещо. Първото чудо са разбира се пирамидите в Гиза. Точно те са главната притегателна сила, която кара туристите да изберат именно екскурзия в Египет. Желанието да докоснеш и да се опиташ да разгадаеш тайните на Пирамидите е съвсем естествено за човешката натура. Гиза е третият по големина на населението град предхождан от Александрия и столицата Кайро. Населението е почти 3 милиона по последни данни от 2006г.

След като посетите Гиза и нейните загадъчни пирамиди можете да се отправите към столицата Кайро, която непосредствено разположена след Гиза. Много туристи отивайки на екскурзия в Египет съчетават посещение именно в тези два града. Населението на Кайро е почти осем милиона (данни от 2006г), а ако включим предградията и по-отдалечените местенца цифрата ще достигне 15 милиона. Кайро е главният търговски и промишлен център на Египет и това си личи още с пристигането. Египтяните са известни с невероятните си килими ръчна изработка и с текстила.

Второто световно чудо, което се намира в Египет е Александрийският фар. Той се намира при най-голямото морско пристанище в Египет и във втория по големина град Александрия. След като Египет бива завладян от Александър, който харесал мястото за пристанище и се разпоредил да бъде проектиран град. През 642г. Арабите завземат прекрасната Александрия и нейното величие и значение намаляват. Всъщност малко хора знаят, че Египет е била християнска държава преди да бъде завзета и исляма наложен. Именно древната коптска православна църква е била основана точно в Александрия в порядъка на 530-580г.

Египет се слави с една от най-богатите истории и забележителности, които и до ден днешен привличат туристи и любопитни европейци.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *