Забележителности в Стара Загора, които трябва да посетите

Стара Загора се намира в централната част на южна България. Историята й датира от  8000 години, което я прави един от най-древните градове в Европа. Дълги години тя е била икономически, културен и административен център. Градът може да се похвали със забележителен културен живот и многобройни туристически атракции.

Стара Загора е известна още като град на липите и е една от най-привлекателните дестинации за туристи. Ако посещавате красивия град, не пропускайте да обогатите културата си като разгледате музея „Неолитни жилища”, Художествената галерия, Регионалния исторически музей, Самарското знаме, Къщата-музей Гео Милев и др.  Ако харесвате зеленината и обичате да прекарвате времето си сред природата, разходете се из дивните пътеки на парк Аязмото. Той очарова с разнообразни растителни видове от цял свят. Преди години, след като паркът е бил опожарен, Митрополит Методий Кусев поема инициативата по засаждането му с различни дървета и храсти. Старозагорци наричат Аязмото още „белите дробове на Стара Загора”, защото тук въздухът е чист, а красивата зеленина успокоява. Много хора го предпочитат като място за разходка или отдих. Други правят кросове по извитите дълги пътеки на парка. Тенис кортовете на територията на Аязмото са предпочитано място за любителите на известния спорт. Други избират тих кът за своя пикник или игра на федербал. Множество пейки по алеите дават почивка на изморени групи хора или са удобно място за тих приятелски разговор.

На територията на Аязмото се намира и зоологическата градина. Тя е една от най-големите атракции в Стара Загора. Истинско забавление е да се разхождаш в нея и да се любуваш на различните животни. Най-голямата гордост на старозагорския зоопарк е развъждането на кафява мечка. На входа му има статуя на две мечета, превърнала се в символ на зоологическата градина.

На територията на Аязмото е построена и Залата на смеха. Тя развеселява с няколко различни огледала, които изкривяват образа на всеки застанал пред тях като му придават забавен вид.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *