Не всички цветя се нуждаят от пчели. По-голямата част от растенията могат да бъдат опрашени от други насекоми, пеперуди и птици. Хиляди насекоми изпълняват същата работа като пчелите, но няма равни на пчелите – те са работните коне в света на опрашването.

Повечето видове пчели живеят сами или в групи, докато една колония от пчели ще има близо 70 000 пчели в средата на лятото. Колонията на медоносните пчели може да изпраща всеки ден десетки хиляди опрашители, създавайки огромно въздействие върху хранителната система на даден район.

Проблемът е, че пчелите не могат да оцелеят във ферма, която съдържа само една култура, известна също като монокултурна ферма. Макар че една реколта може да е питателна, това не е разнообразната диета. Все едно да ходите в хранителен магазин през цялата година, но да купувате само ябълки. Колкото и хранителни да са ябълките, за да оцелеете, ви трябват различни хранителни вещества и те не могат да се намерят само в ябълките.

Пчелите не могат да оцелеят вмонокултурна ферма целогодишно, така че колониите се транспортират на различни места. За пчелите, монокултурната ферма е “Земята на млякото и меда” в продължение на 2 седмици, след което се превръща в хранителна пустиня за пчелите за останалите седмици в годината. Това е смъртна присъда за всяка колония.

Затова е изключително важно да подберете много правилно и качествено мястото на отглеждане и развъждане на пчелни семейства. А ако нямате подобно място, значи ще се наложи през две седмици да местите кошерите до следващото подходящо място.

Да, много е трудно, включително и за пчелите. Те могат малко или много да се стресират. Само си представете ако вас някой ви разкарваше наляво, надясно през две седмици. Затова е изключително важно пчелите да имат диапазон от 8-10 километра, в който да има целогодишно цъвтящи разнообразни култури. България е много подходяща страна за отглеждане на пчели, като изключим неблагоразумието на някои хора, които прекаляват с отровите, които разпръскват от самолети. Внимавайте!

Published by Добри

Поддържам собствен блог с ревюта, като това за евтини хостинг услуги в България, както и предлагам хранителни добавки на добри цени в kolastra.eu с марка АкваСорс.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *