Лаптопът Acer Aspire AS5755G – (огнедишащ) звяр под прикритие

Aspire AS5755G е лаптоп, който привлича вниманието както с интересния си дизайн, така и със своите технически параметри. С оглед на използваните компоненти, цената на този ноутбук също е достатъчно привлекателна. Всъщност, лаптопите на Acer се радват на висока популярност именно заради балансираното съотношение между цена и качество. Разбира се, не всички модели на Acer са еднакво успешни, но това е напълно естествено – на практика няма производител на лаптопи, който може да се похвали с “винаги отличен резултат”. Това се случва само в рекламите, в реалността нещата не са толкова розови. Е, да видим, как се представя AS5755G, този “звяр под прикритие”, както го наричат в един обзор, на който попаднах наскоро.

Дизайнът на ноутбука е симпатичен, (но не и особено практичен, биха добавили някои). Acer Aspire AS5755G се предлага в няколко разцветки – Pacific Blue (синьо) , Desert Brown (кафяво), Monsoon Black (черно), Sunset Red (червено) и Amazon Green (зелено). На капака се забелязват по-светли и тъмни ивици. Ъглите са леко скосени и заоблени, контурите са плавни, приятни за окото. Всичко това като цяло добавя усещане за стил и елегантност на лаптопа. Да, наистина – гланцът идва малко в повече, но това не е чак толкова сериозен недостатък и Acer AS5755G далеч не е единственият ноутбук с подобен “проблем”. В много ревюта се набляга на него и се описват ужасни картини, свързани с “невероятно трудната” поддръжка на външния вид на лаптопа. Огромни мазни отпечатъци от пръсти, тонове прахоляк, зловещи драскотини, дълбоки по 1 см., оставени сякаш от ноктите на някой трол… Ужас и безумие! Аз съм съгласен, че гланцът не е най-практичното решение от гледна точка на поддръжката, но и не мисля, че трябва да се придава такова значение на този въпрос. Повечето модели с подобно покритие са предназначени за ползване в домашни условия или в офиса, така че не се очаква да бъдат постоянно разнасяни нагоре-надолу и опипвани с (мръсни) ръце. Накратко, особени забележки към дизайна няма, а качеството на изработка като цяло отговаря на очакванията – нормално за лаптоп в този ценови диапазон.

По-голямо внимание заслужават техническите характеристики на AS5755G. Този ноутбук на Acer е екипиран впечатляващо добре. Мощна машина, спор няма – процесор от най-висок клас (Intel Core i7-22670QM 2.2GHz), модерна видеокарта с добра производителност (nVidia GeForce GT630M 1GB), хард-диск с впечатляващ капацитет, USB 3.0. При тази цена (1200-1400 лв., в зависимост от конкретната модификация) Acer Aspire AS5755G би могъл да бъде един от най-успешните модели на пазара сред лаптопите от този клас. Уви, не всичко се свежда само до техническите характеристики. Лаптопът на Acer, подобно на много свои събратя, прилича на културист-любител – напомпани бицепси, добре оформени рамене и тънка талия, но… твърде слаб гръден кош и тънки крака. Сравнението не е толкова странно, колкото може би ви се струва. Както при културистите, така и при лаптопите, очевидният дисбаланс и наличието на слабо звено се отразяват пагубно на представянето като цяло. В случая с AS5755G малкият обем на корпуса, съчетан с “хилавото” охлаждане не ви позволява да се възползвате пълноценно от цялата тази мощ. С обичайните офисни приложения ноутбукът се справя без проблем – само с лявата ръка, така да се каже. Решите ли обаче да го натоварите по-сериозно с някоя по-взискателна откъм ресурси игра, става лошо. Температурите започват бодро да се катерят нагоре и достигат твърде високи стойности. А това, освен че предизвиква дискомфорт при работа, съществено съкращава живота на лаптопа.

Действително, има какво да се желае от този конкретен модел, но не бива да се правят категорични заключения за лаптопите на Acer като цяло и те да се описват като “китайски трошки”. Абсолютно всеки производител има подобни проблеми с охлаждането, както и не много читави модели. Смело можете да се обзаложите, че и Dell, и HP, и Asus, и Toshiba имат лаптопи, които при желание можете да наречете “трошки”. Отчитайки недостатъците на AS5755G не бива да подминаваме и неговите достойнства. Повече подробности за техническите параметри и представянето на лаптопа можете да научите от разширеното ревю на Aspire AS5755G. Моето лично мнение е, че лаптопът никак не е лош, въпреки че инженерите на Acer биха могли да потърсят начини за по-ефективно охлаждане на системата, което наистина би “отключило” истинската мощ на ноутбука. Обективно погледнато обаче, при тези впечатляващи характеристики, но и с оглед на описания недостатък, наистина можем да наречем Acer AS5755G “огнедишащ звяр под прикритие” 🙂.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *