Северна Гърция и остров Халкидики

Намира се в северните части на Егейско море и  югоизточно от град Солун.
Общата дължина на плажните му  ивици е 500 км. Халкидики е определян като тризъбеца на Посейдон , това е  морският повелител, заради  трите пръста, състоящи и  полуострова, а именно Ситония, Касандра и Атон.

Там , е и родното място на великия Древен учен Аристотел или Стагира. Идеално място за ранни записвания Гърция 2013,които мислите да предприемете.Пристанищата са обсипани с яхти и всякакви корабчета, които сключват прекрасен унисон с природата. Има голям избор на  таверните, ресторантите ,кафенетата, в които можеш да научиш много  повече за самата гръцка култура,  от който и да е било  учебник.

Острова има  предимно планински релеф, по  протежението на Атон се простира и планинската верига, а най-висока точка е връх Атон  , който е и най-високата точка на самият Халкидическия полуостров.

Може да се насладите и на великолепни находки в пещерата Петралона, които  свидетелстват за живот на полуострова още от преди цели  700 000 г. Според митологията именно тук е и погребан гигантът Енцелад.  Това име –  Атон,  идва от скалата, която хвърля по Олимпийските богове. Любопитното е , че през девети  век на Атон са основани 1-те  манастирски общности. Поинтересувайте се за оферти за гърция 2013 от вашите туроператори.

Ако говорим по  административно отношение доста голяма част от полуострова се заема от Ном Халкидики. Северната пък му  част принадлежи към Ном Солун, а пък  югоизточният му ръкав Света гора много стара  Монашеска Република. Страхотните  плажове на Халкидики са със  синьозелените си води, и има страхотен  фин пясък, с много богата  растителност и чисти морски води, които привличат много туристи през годината. Престоят е удобен навсякъде особено ако сте с  приятели. Има огромен избор на водни спортове, както и  планинския туризъм, места за ходенето пеша и колоезденето.Едно истинско райско кътче на Земята.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *