Гастритът – типове и симптоми

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица.Голям брой мъже и жени, които усещат неразположение в стомаха, не са болни от гастрит. Голяма част от заболелите не показват типичните за болестта индикации. Гастритът е възможно да бъде остър и хроничен.

Хроничен гастрит – хронично възпаление на стомашната лигавица с редуване на подобряване и изостряне. Възможно е да се появи поради развитие на острия гастрит. Възможно е да бъде причинено от голям брой източници: различни храни, също като при острия гастрит, но при по-продължително приемане; съпътствуващи хронични и инфекциозни болести. Дели се на няколко вида: атрофичен, повърхностен, ерозивен, гигантски.

При атрофичният гастрит болните се оплакват от намаляване или липса на апетит, повишено отделяне на слюнка, неприятен вкус в устата, тежест и болки в горната част на корема при хранене. Езикът получава червен цвят и се изглажда. Болните губят от теглото си.

Гигантският гастрит се среща рядко, като в повечето случаи се среща при мъже. Засегнатите се оплакват от болки в горната част на корема, в някои случаи повръщат стомашно съдържимо с кръв, или се установява присъствие на кръв и в изпражненията, липса на апетит, отслабват на тегло и се наблюдава анемия.

При ерозивният гастрит при болните се наблюдават следните признаци: болка в горната част на корема, наподобяваща тази при язва. В някои случай има видими кръвоизливи.

Повърхностният гастрит е типичен за хора на възраст под петдесет години. Заболелите проявяват симптоми като често парене, оригване, тежест и подуване в горната част на корема. Често усещат болки след нахранване и на гладно.

Остър гастрит – остро възпаление на стомашната лигавица, което може да е породено от множество агенти: консумация на студени или горещи напитки, пикантни гозби, преяждане, алкохолни напитки, продължителна употреба на дадени лекарствени продукти и др.
Някои от индикациите на острият гастрит биват: обложен език, сивкаво-белезникав на цвят; стомашни болки; тежест в горната част на корема; сухота в устата или силно слюноотделяне

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *