Видове торове и тяхното действие

Фосфорни торове

За да растат цветята ни красиви и здрави, се нуждаят от хранителни вещества в почвата. Те са под формата на торове, които се квалифицират като изкуствени и органични. При тяхната липса, растенията не ще достигнат размера и здравината си.  А недостигът би довел до гибелта им. Едногодишните видове се нуждаят от значително по-интензивно торене, което говори за необходимостта им от по-големи количества хранителни вещества.

От въздуха и водата, те получават въглероден диоксид и кислород. Но за развитието им са нужни също толкова големи дози азот, фосфор и калий. В зависимост от компонентите си, торовете се разделят на азотни, фосфорни и калиеви. Фосфорните са важни за покълването на семената. В практиката у нас се използват такива, които са разтворими във вода.

Изкуствени

За да сме сигурни, че подхранваме до съвършенство територията на нашите любимци, за нас е необходимо да използваме два вида торове – изкуствени и органични. Изкуствените се прилагат по значително улеснен начин и ефикасността им идва на време, без да търпи отлагане. Употребата им е въведена преди десетки, а и стотици години. Ползването им увеличава както количеството на добив, така и качеството на отглежданите растения.

Колкото почвата е по-устойчива към болести, вредители и климатични фактори, толкова и плодовитостта се характеризира със стабилност. Едни от последните иновации при производството на изкуствено подхранване, са капсулиране на торовите гранули. Това се прави с цел по-бавното и продължително освобождаване на активните вещества. По принцип растенията съдържат всички природни елементи, но се нуждаят и от допълнителни.

Видове торове, характерни за отглеждането на картофи

Всеки един от нас, който се занимава с отглеждането на картофи, желае и полага необходимите грижи за своя вид култура, за да получи краен резултат, оправдаващ труда му. В зависимост от това какъв точно е сорта, се преценя и вида на нужните му хранителни вещества и добавки. Важно е да се прави така наречения балансиран тип торене с азотни, фосфорни и калиеви вещества.

Азотът оказва силно въздействие върху растежа. Фосфорът увеличава развитието на посевите, което от своя страна води до прираст в добива. Проличават симптоми, описващи недостига на някой от важните съставки. Калият е необходим в доста голямо количество. Той подобрява съхраняемостта и предотвратява появата на черни или тъмни петна по продукта.

Резултатите от използването на всички торове са добри, както органични, така и изкуствени. Те дават на нашите растения онези хранителни свойства, които са жизнено важни за техното развитие. Успяват да ги подхранват през периода им на цъфтеж и ги предпазват от климатичните условия. Ефектът на даден тор зависи много от времето когато той се внася.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *