Дърводелски мравки – навици

Знаете ли, че ако си основат колония и се заселят трайно у дома ви, големите дърводелски мравки могат да нанесат доста сериозни структурни щети на помещенията. Все пак тези инсекти са наречени така заради своите умения да изграждат своите домове в дървото. Приличат на малки багери и устремът им трудно може да бъде спрян.

Каква е йерархията при дърводелските мравки

В колониите живеят две касти стерилни, женски дърводелски мравки. Те са главните и второстепенни работници. Главните работници са по-възрастни. Тяхна отговорност е намирането на храна и защитата на гнездото. Второстепенните работници са по-малки и тяхна грижа са яйцата, ларвите и поддръжката на гнездото.

Къде живеят дърводелските мравки

Тези вредители обикновено се заселват в мъртви или гниещи дървета и трупи. Често обаче търсят убежище в дървените части на домовете на хората. Те предпочитат влажно и частично разложено дърво, така че една от превантивните мерки срещу тях е да не допускате подобно в дома си.

Какво ядат

Не, въпреки че се казват дърводелски мравки, те не ядат дърво. Практически тези инсекти са всеядни – плодове, малки насекоми и сладко. Обожават сладко, така че кухненския шкаф с бисквити, желе и каквото друго сладко ви се намира, ще стане любимото им място.

Жизнен цикъл

Крилатите мъжки и женски дърводелски мравки излизат от гнездото и се чифтосват извън него в началото на пролетта. След това мъжките умират, а женските създават нова колония.

Всяка женска мравка снася около 20 яйца. След 3 – 4 седмици от тях се излюпват ларви, които след още 3 – 4 седмици се превръщат в какавиди и след още 3 седмици са достатъчно възрастни, за да станат работници.

Специални приспособления и защити:

Дърводелските мравки напускат гнездото си през нощта, за да търсят храна. Те оставят по пътя си специфичен аромат, който им помага да намерят обратния път. С течение на времето пътеките, по които са оставили феромони се превръщат в основни транспортни пътища за колонията и стотици мравки минават по тях в търсене на храна. Това ви звучи плашещо? Тогава вземете спешни мерки. Наблюдавайте внимателно пътя до шкафа, в който държите сладкишите. Важно е да установите наличието на вредителите колкото е възможно по-рано. Припомнете си по какво се разпознават дърводелските мравки и се подгответе с препарати против инсекти или потърсете помощ от ДДД фирма.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *