Електронните учебници и българските училища — къде сме ние?

Живеем във времена, в които технологиите са толкова напреднали, че вече няма отрасъл, в който да не са навлезли активно. Новите технологии ни помагат да вършим работата си бързо, да обменяме кореспонденция и да сме част от един глобален свят. Няма как тези нови технологии да не се възприемат и прилагат и в учебните заведения и то по начин, който да улесни и учители и ученици.

За какво говорим? В този материал ми се иска да се спрем малко по — детайлно на електронните учебници и да разберем имат ли почва и в нашите родни училища.

Електронните учебни помагала и пособия са навлезли в образователните системи на доста от Европейските страни, тъй като обучението по тях става много по — лесно, а децата, вече привикнали да работят с различни високотехнологични устройства боравят с тях много по-бързо, лесно и запаметяват учебния материал безпроблемно.

За съжаление у нас електронните учебници едва сега навлизат в училищата, но от МОН се надяват, че през следващите няколко години все повече учебни книги и помагала ще се предлагат в електронен вариант.

Целта на този начин на обучение е се улесни работата на преподавателя, който ще може да предаде уроците на много по-забавен и достъпен за учениците начин и да накара децата докато учат да се забавляват.

Учебниците в електронен вариант са написани в увлекателен и лесноразбираем за децата стил и са придружени с подходящи за съответния предмет аудио и видео клипчета.

На пазара вече има излезли български електронни учебници за началните класове, но ние с нетърпение очаквамев родните училища всички ученици да могат скоро да използват учебни книги в електронен вариант.

Време е да модернизираме образователната си система, ако не искаме децата ни да ходят на училище без желание и интерес.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *