Какво е „Гражданска отговорност”?

Когато превозно средство със застраховка „Гражданска отговорност“ е участник в ПТП, и водача на превозното средство се счита за отговорен, „Гражданска отговорност“ ще изплати за щетите на другото превозно средство и на пострадалите хора в произшествието. Ако застрахованият шофьор нанесе щети на друго имущество, като на пример къща или ливада, „Гражданска отговорност“ ще покрие и тези щети. „Гражданска отговорност“ няма да покрие щетите на вашия автомобил или да плати за разходите за медицинско обслужване за пътниците в колата ви, ако произшествието е по ваша вина. “Гражданска отговорност” ще покрие щети и медицински сметки в размер на е-покритието, което застраховката носи, така че е важно автомобилната застраховка и информация за покритие от застрахователната компания да се разгледат, преди да направите своя избор.

Ако сте участвали в ПТП има два много важни  телефонни разговора, които трябва да се проведат веднага. Първо, и преди всичко, трябва да се обадите на 112. Второто обаждане трябва да е до вашата застрахователна компания. Много важно е да докладвате инцидента веднага. Вземете информацията за застраховката на другия шофьор, ако е възможно и не трябва да оказвате първоначална медицинска помощ. Направете снимки на инцидента, ако е възможно. Това ще е полезно за вашата застрахователна компания, особено ако тя не е ясно кой е причинил произшествието. Застрахователните компании определят кой е виновен за инцидента главно от полицейския доклад, вашите показания и показанията на другия шофьор, снимки на произшествието, и когато има свидетелски показания, те също се вземат под внимание.

Какво става, ако причина за произшествието сте вие?

Ако е установено, че вината за произшествието е ваша, застраховката “Гражданска отговорност”  на колата ще изплати имуществени щети и телесни повреди на другите участници в произшествието. Ако стойността на щетата или телесната повреда е повече от своя обхват, оставащата сума се доплаща от вас. Ако се заведе дело срещу вас поради сериозно нараняване или смърт, вашата застрахователна фирма ще ви защити в съда. Те ще ви предоставят необходимата адвокатска помощ и също така ще управляват този случай вместо вас. Ако вашият автомобил има пълно Автокаско, то застраховката покрива щетите на вашия автомобил и пътниците в случай на инцидент.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *