Мълниезащита във Варна

Качествената мълниезащита е фундаментална част от осигуряването на безопасността на обитателите на жилищните и промишлените сгради. Надеждно инсталираните системи, предотвратяващи удари от мълнии са освен всичко останало и изискване при строежа на нови сгради в контекста тяхното сертифициране като подходящи за живеене.

Съществуват 2 основни вида мълниезащитни системи. Първият вид е активната мълниезащита, която се характеризира с използването на мълниеприемници с изпреварващо действие, които допринасят значително за превантивните мерки по време на лоши климатични условия. Нейна основна черта е, че тя използва електрическите взаимодействия в атмосферата, за да насочи мълниите към местата, откъдето те могат безопасно и ефективно да бъдат заземени т.е. изпратени към земната повърхност и неутрализирани.

Друга черта на активната защита от мълнии, която си струва да споменем в контекста е разбира се и по-голямата площ, която могат да защитават т.нар. мълниеприемници с изпреварващо действие, които се използват при интеграцията на активни мълниезащитни средства.

Вторият вид мълниезащитни системи са известни като пасивни. При тях няма действие, което да провокира мълнията да се насочи към определена точка, от която да бъде насочена към земята. Днес подобни системи губят все повече популярност с оглед на факта, че използването на активна мълниезащита е далеч по-сигурен метод за осигуряването на безопасност на хора и животни, машини и съоръжения.

Модерните системи за активна мълниезащита са изградени от няколко съществени компонента. Това са:

  • Мълниеприемник
  • Мълниеприемен прът (Гръмоотводи)
  • Метални проводници
  • Заземени електроди

Благодарение на успешното функциониране на тези системи хората в градове, села и индустриални обекти могат да се насладят на ефективна мълниезащита и да изолират риска от преки попадения на светкавици. Това, както споменахме по-горе е важна част и при осигуряване на необходимите документи при строителството на сгради и съоръжения, защото без подобни системи те представляват обекти с повишен риск.

Един от лидерите при предлагането на мълниеприемници с изпреварващо действие, както и комплексни решения за активна мълниезащита у нас е фирма Протект ООД, която има дългогодишни традиции в областта на инсталацията и продажбата на такива системи. Фирмата е лицензиран вносител и официален представител за България на най-популярната марка активни мълниеприемници S.T.A.R., създадени от реномираната компания за разработка и проектиране на подобна апаратура – Foudretech.

Ако търсите надеждна мълниезащита във Варна, Бургас, Шумен, Добрич, Търговище, Сливен, Ямбол, Разград, Силистра, Русе или другаде, то не се колебайте да ни потърсите, за да гарантирате най-доброто за вас и вашите цели.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *