Какво трябва да знаем за покупката на двигател втора употреба

Много от нас са чували какво казват специалистите – лесно е да купиш кола, трудно е да я поддържаш. Тази сентенция е нещо, в което вече сте уверени, ако сте ползвали едно превозно средство дълго време. Понякога ремонтите сякаш нямат край, те сякаш никога не свършват и винаги опразват вашите джобове, точно когато най-малко очаквате. Причините, които могат да ви доведат до това да търсите двигател втора употреба, могат да бъдат много – може би вие не сте случили на автомобил, когато сте го купували; използвали сте автомобила твърде дълго; двигателя е на над 200 хил. км. и др.

Ако имате чувството, че колата ви вече се предава, вероятно се чудите – откъде да намеря добър двигател втора ръка и да съм спокоен, че ще спазаря двигател, който ще работи добре още хиляди километри и дълги пътувания. Всяка себеуважаваща се автоморга в страната разполага с десетки, а някои дори и със стотици, двигатели на склад. Моргите внасят автомобили за части предимно от Англия. Те пристигат цели или одрязани наполовина и в автоморгата се извършва разкомплектоването. Веднъж като извадят двигателя от превозното средство вкупом с всичките му прилежащи части, автоморгите го складират в закрито помещение, където ще бъде опазен от дъжд и влага и ще чака да бъде продаден. При покупка на двигател втора употреба, попитайте продавача кои датчици и прилежащи части са включени в цената. Понятието „двигател комплект“, с което боравят много от търговците, не е универсално и няма ясно определение, затова винаги разисквайте въпроса какво точно получавате.

Трябва да се подразбира, че след като двигателя на колата ви започне да работи неравномерно и показва признаци, че е наложителна смяната на множество резервни части, вие следва да пресметнете добре разходите, необходими за подобен ремонт. Подмяната на резервни части на двигателя струва скъпо защото е свързано с много труд за разглобяване на двигателния блок. Ако двигателя ви се нуждае от сериозен ремонт, трябва добре да осмислите ситуацията, тъй като отварянето на двигател и извършване на ремонт като смяна на сегменти, гарнитура, лагери и други се счита за основен ремонт. Понякога един такъв ремонт може да струва повече от цял двигател втора употреба.

Съставете списък с частите, подлежащи на смяна по двигателя и направете проверка на цените им по магазините за резервни части или при дилър на авточасти, който познавате. Проверете и онлайн в големите онлайн магазини за авточасти. Сравнете тези цени с офертите на автоморгите, които ще ви предложат цели агрегати извадени от спрени от експлоатация автомобили. Вижте в интернет за обяви от рода на продавам двигател – най-вероятно е те да са от физически лица, които разпродават катастрофирал автомобил. Някои от тях могат да ви предложат много добра цена за двигател втора ръка, поради причината, че нямат къде да складират частите и гледат да ги продадат възможно най-бързо. Помислете добре и за допълнителните разходи свързани със смяната на двигател и ги прибавете към продажната цена на двигателя. Сравнете с цената на резервните части в магазина и труда по отварянето на двигателя за смяната им.

При покупка на части за автомобила онлайн, винаги проверявайте марката на продаваните авточасти, ако не сте запознати с нея. Освен водещите марки на пазара на авточасти, с които вероятно сте запознати, в последно време се появиха много китайски и турски производители на резервни части, чийто качество на продукцията не е доказано. Разнообразието от марки е огромно и е трудно да намерим точните части без да се допитаме до някой от бранша, на коя марка можем да се доверим. Заложете на части с добро съотношение цена-качество, каквото можете да очаквате в средата на ценовия диапазон на офертите, които ще получите.

При избора на двигател втора употреба от автоморга, съображенията са малко по-различни – при тях се прави оценка на какъв хал е силовия агрегат, ако сме способни да направим такава оценка сами, или трябва да повярваме на твърденията на моргаджията. Имайте предвид, че хората от автоморгата може да не са запознати с точното състояние на двигателя и въпреки това ще ви говорят само суперлативи за агрегата. Въпреки негативите на последното, плюсът е, че частите е твърде вероятно да са оригиналните на колата и няма да подменяте ключови части по двигателя с ментета.

Когато нямате време да обикаляте автоморги, много резултатен в търсенето на двигатели втора употреба се явява онлайн автоморгата Parts.bg. Уеб-платформата ще ви помогне да отправите запитване за двигател втора употреба към обширна мрежа от автоморги от цялата страна. Те ще видят известие, че вие търсите двигател и ако имат на склад агрегата, който търсите, ще ви направят предложение. В сайта можете да съберете оферти от различни дилъри. Това ще ви помогне да направите сравнение на цените, което ще ви помогне да направите информиран избор преди да купите на двигател втора употреба.

Смяната на двигател не е лесна работа, но поне търсенето вече е една идея по-лесно. Пуснете запитване и изчакайте отговорите на автоморгите. Прегледайте внимателно офертите и оценете различните варианти. Гледайте да не купувате двигател втора ръка, който не сте видели на живо. Помнете след като завърши цялата идилия да регистрирате новия двигател в КАТ и да смените талона на колата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *