Предимствата на счетоводните кантори

Счетоводството е задължително за всеки тип бизнес, независимо от правната му форма, обема на дейността или сферата, в която се работи. Затова е неизбежно всеки собственик и управител да организира адекватна на данъчното и счетоводно законодателство счетоводна отчетност. Всичко това би му дало и конкурентни предимства, защото ще получава адекватна и коректна финансова информация, с която ще може да взима правилни управленски решения.

Принципно вариантите за пред всеки собственик са няколко:

  • да организира собствен счетоводен отдел, като наеме счетоводители на трудов договор;
  • да наеме счетоводител по извънтрудови правоотношения – с граждански договор;
  • да наеме счетоводна кантора, като сключи договор за счетоводно обслужване.

Безспорно за малките фирми е най-изгодно да изберат третият вариант. И причина за това не само, че таксите на счетоводните кантори ще са далеч по-малки от разходите за поддръжка са собствен счетоводен отдел, но и защото ще имат възможност да ползват счетоводно обслужване на много по-високо ниво, отколкото може да предложи нает средно платен счетоводител. Това е така, защото счетоводните къщи, за да оцелеят на пазара и да се предпазят от скъпо струващи грешки, са длъжни постоянно да повишават квалификацията на служителите си и да следят за промените в счетоводното и данъчно законодателство. Това дава нужното спокойствие на собствениците, че фирмата е в ръцете на доказани висококвалифицирани счетоводни специалисти, които носят отговорност за работата си.

Освен това, когато се ползват услугите на счетоводна кантора се спестява от закупуването на специализиран счетоводен софтуер, различна офис техника, електронен подпис, осигуряване на работно място, както и от средства за поддържане на квалификацията на счетоводителите – курсове, семинари и т.н.

Особеностите на счетоводното обслужване предопределят регионалната насоченост на всяка счетоводна кантора. Например, ако даден бизнес е позициониран в град Пловдив, се избира счетоводен партньор измежду позиционирани счетоводни кантори в Пловдив. Въпрос на време е обаче този недостатък да бъде преодолян. Тенденцията е пазарът на счетоводни услуги да избяга от регионалните ограничения, с навлизането на дистанционното счетоводно обслужване или т.нар. онлайн счетоводство, на което отдавна се радват потребителите в западните икономики.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *