Диети за отслабване

Загубата на тегло изисква консумиране на по-малко калории, отколкото тялото може да изгаря. Загубата на ½ килограм мазнини с диета, изисква 10 дни консумиране на 200 калории по-малко или 5 до 7 дни да консумиране на 400 калории по-малко на ден, отколкото на тялото изгаря. Един килограм телесни мазнини скалдира около 3500 калории.

Най-консервативната диета за отслабване включват приемане най-малко 1200 до 1400 калории на ден. Когато има нужда от драстични диети за бърза загуба на тегло, е необходим прием на колории по-малък от 1200, но само за кратко време. Тези диети често са твърде ограничени от към основни хранителни вещества, като протеини, желязо и калций. Консумирането на по-малко от 800 калории не увеличава количеството загубени килограми и освен това не е здравословно.

За да бъдете здрави, диетите за отслабване трябва да осигуряват същото количество храна (чрез включване на повече фибри и течности), както при нормален хранителен режим. Те също трябва да бъдат с ниско съдържание на наситени мазнини и захар и да включват основни хранителни вещества, включително и антиоксиданти. Следните общи насоки могат да ви помогнат да загубите тегло:

  • Четете етикетите на храните: Хората научават какви хранителни вещества и колко калории съдържат в храните и напитките. След това, лесно може да планирате своето хранене по-ефективно.
  • Преброявайте калориите: Свикнете да следите броя на калориите, които консумирате. Тази стратегия помага на хората да контролират приема на калории.
  • Изберете богата на хранителни вещества, нискокалорична храна: Когато се консумират по-малко калории, приемането на необходимите хранителни вещества, особено витамините и минералите, става по-трудно. Така че хората трябва да избират храни, които съдържат много хранителни вещества, но не и много калории Зърнено-житни култури и пълнозърнест хляб, които са обогатени с витамини, са добър избор. Плодове и зеленчуци, които са силно оцветени (като ягоди, праскови, броколи, спанак и тиква) са склонни да съдържат повече хранителни вещества от тези, които са по-малко оцветени.
  • Яжте често на малки порции: Тази стратегия може да помогне при загубата на тегло по няколко причини. Инсулинните нива обикновено се увеличават след хранене и повече инсулин се произвежда, когато се консумират много калории, особено когато е храна, богата на въглехидрати. Високите нива на инсулина насърчават отлагането на мазнините и увеличават апетита. Храненето на малки порции предотвратява увеличаването на нивата инсулин, като по този начин възпира отлагането на мазнините и помага за потискане на апетита.