Шарен свят

Повечето хора си мислят, че най-трудното на едно пътуване към непознати страни е планирането на полетите и самолетните билети, хотелски резервации на и опитите да се избегнат колкото се може повече от евентуалните бюрократични спънки. Мнозина биха се изненадали от твърдението, че това далеч не е най-важната част от подготовката. Жизнено необходимо е да се проучат нравите и обичаите на страната, защото смесването на култури може в най-добрия случай да ви изиграе лоша шега, а при по-сериозна грешка може да е дори опасно.

Понякога действия или жестове, които са ни толкова привични, че ги правим машинално могат да ни създадат големи ядове, още повече ако това е бизнес пътуване в което сте инвестирали време, труд и капитали. Ето няколко нагледни примера:

Никога не показвайте жеста за ОК в Бразилия, т.е. по никакъв повод не свивайте в кръг палеца и показалеца си, защото този жест там е аналог на показване на среден пръст, а фонетично се изразява с кратката, но пределно ясна дума fuck. Също там се смята за ужасно невъзпитано да се докосва с ръка храна – само с нож и вилица, включително пицата и хамбургера.

В съседна Гърция отказването на нещо с вдигната като за „спри” длан се възприема като знак за обида или срам, което психологически е свързано с византийско наказание за престъпници. В отминалите времена са им намацвали лицата с изпражнения и с този жест те са се прикривали, което се е загнездило в народната памет.

Ако попаднете в някоя страна от Близкия Изток, Западна Африка или Южна Америка, избягвайте да изразявате задоволството си с вдигане на палец нагоре, като жест за “страхотно добре, супер”,  защото според тяхната култура означава крайно неприлично намерение към събеседника.

В района на Китай, Тайланд и към Филипините е прието да оставите малко храна в чинията си, като знак за изобилието, което ви е предложил домакинът. За сметка на това можете да говорите с пълна уста, както и да се освободите от излишните газове след хранене, като любезно сте попитали околните дали това няма да им попречи. А ако ви хрумне да подарите швейцарски или какъвто и да е часовник на китайския си бизнеспартньор дълбоко ще го обидите  – смята се за символ на смъртта, както и белия цвят. Така че, колкото и да е топло – никакви елегантни бели костюми!

В Арабските страни  да поздравиш представител на противоположния пол, камо ли да се забъбриш с някой непознат, е престъпление заради което те арестуват (ако си жена).

За Индия, Шри Ланка, Африка и целия регион на Близкия Изток лявата ръка се смята за „мръсна” и е недопустимо да се използва при хранене.