Какви видове сърдечни аритмии съществуват

Човешкото сърце е мускул, който осъществява непрекъснатото разпространение на кръвта в цялото тяло. Тази важна функция е резултат от ритмичното биене на сърдечния мускул. Разстройството на ритмичната пулсация е състояние на сърдечна аритмия.

Анатомията на човека се състои от безброй вътрешни системи, които функционират в синхрон и поддържат организма в добро състояние. Една от най-важните системи е сърцето. Този орган осъществява движението на кръвта в организма. Сърцето непрестанно създава кръвно налягане и пулсиране. Контракция и релаксация на сърдечния мускул помпи кръв в цялото тяло.

Какво е сърдечна аритмия?

Аритмията се отнася до нарушаване на ритмичното пулсиране на сърцето. Клиничният термин се отнася до хетерогенна група от заболявания на сърцето, които са резултат от необичайна електрическа активност на сърдечния мускул. Разстройството се проявява под формата на увеличение или до намаление на сърдечния ритъм.  В зависимост от здравословното състояние на сърцето, аритмиите могат да доведат до сериозни проблеми. Те причиняват сърдечносъдови заболявания, паралитичен мозъчен инсулт и дори сърдечна смърт.

Видове сърдечни аритмии

Някои аритмии са животозстрашаващи, а някои са напълно контролируеми. Въпреки това, ако състоянието на аритмия не бъде овладяно навреме, това може да доведе до спиране на сърдечната дейност и смърт. Видовете аритмии са според местонахождението където възникват. Предсърдни аритмии включват PACS или преждевременни предсърдни контракции, мултифокална предсърдна тахикардия и предсърдно мъждене. Специфична категория аритмии включват надкамерна и AV възлова риентри тахикардия, докато атриовентрикуларната категория обхваща AV риентри тахикардия и синдром на Волф Паркинсон Уайт. Аритмиите като цяло са категоризирани в асимптоматични и симптоматични.

Асимптоматични аритмии

Синусова аритмия се отнася за ускоряване или забавяне на сърдечната честота. Тези аритмии често се усещат по време на упражнения за дишане и задържане на дъха, които са въведени като част от техника за отслабване. Сърцебиенето са друг вид аритмия. Асиптоматичните аритмии не са съвсем безвредни и могат да доведат до повишен риск от съсирване на кръвта в рамките на сърдечния мускул.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *