Интелигентни системи за сигурност за нуждите на бизнеса

Интелигентните системи за сигурност най-общо казано представляват високотехнологични средства, които се използват за да се защити материалната и нематериална база на един частен дом, частен бизнес или пък обществена сграда от какъвто и да било характер.

Съвсем естествено, когато се използват у дома, тези системи не изискват големи инвестиции, а поддържането им е много по-лесно и обикновено не се изискват особено усилия за да работи системата безотказно. На практика дори и най-неопитните хора могат да поддържат сами своите интелигентни системи за сигурност у дома, а в наши дни това вече е възможно дори и само с помощта на смартфон.

Когато става дума за нуждите на бизнеса обаче, особено ако говорим за обезпечаване сигурността на по-голяма сграда или пък такава, в която има по-скъпо струваща материална база, тогава обикновено се изисква наличието на отделен специалист, който да отдаде цялото си внимание за да държи под око това, което става наоколо.

Обикновено за подобни позиции се наемат хора с опит, но и с достатъчно личностни качества, които да могат да взимат бързо адекватни решения и да могат да действат според ситуацията.

Интелигентните системи за сигурност обикновено започват с видеонаблюдение. Това е и основата на обезпечаването на сигурността на бизнеса, тъй като опазването на частната собственост би била много по-лесна в последващ етап ако можете навреме да забележите, че някой извършва посегателство на поверената ви сграда.

Камерите ще позволят на специалиста, който е ангажиран с охраната на съответната бизнес сграда в реално време да наблюдава дали не влизат неауторизирани лица вътре, дали не се опитват да прескочат ограждения или не се опиват да нанесат някаква повреда на сградата, като например да рисуват по стени, да се катерят по оградата и други подобни.

Интелигентните системи за сигурност изискват сравнително малка инвестиция в сравнение с пораженията, които биха могли да спестят. Само си представете ако сте собственик или управител на бизнес колко биха стрували вашите компютри, сървъри и друга техника, независимо какво е естеството на вашия бизнес.

Възможна ли е интелигентна система за сигурност без видеонаблюдение?

Това е доста сложен момент, но на практика това е възможно. Причината е, че макар и видеонаблюдението да е основа в опазването на собствеността от набези, то не е единственото, което може да се направи. Много жилищни сгради и бизнес обекти вече разполагат със системи, които работят с чипове и карти за достъп, което позволява само на определени хора да достигнат до вътрешността на сградата. В същото време, тези системи са и доста трудни за подвеждане, тоест може до голяма степен да се разчита на тях.

Все по-популярни стават и системите, които работят с биометрични данни, например с разпознаване на дланта. Това се оказва един от най-сигурните начини да се ограничи достъпа на хора до една сграда, защото отпечатъка от дланта не може да бъде симулиран от някой недоброжелател, които желае по някаква причина да се вмъкне в сградата.

Този тип системи за сигурност се отличават с много свои качества, включително и с това, че те са изключително издръжливи на много интензивна експлоатация и за разлика от класическите отключващи и заключващи системи, те рядко дават дефекти и рядко се повреждат.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *