Как да изберем правилните говорители за вграждане?

Едно от най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при покупка на говорители за вграден монтаж в стена или таван е мястото, където смятате да ги поставите. Как ще поставите вашите високоговорители зависи от това как ще ги слушате, както и какво позволява  архитектурата на стаята ви. Независимо дали ще инсталирате във вече обзаведен дом или става въпрос за предварително окабеляване на апартамент в процес на изграждане, насоките по-долу могат да ви помогнат да интсталирате високоговорителите си, така че да звучат възможно най-добре за специфичната конструкция и дизайн на вашата стая.

Имайте предвид, че това тук са идеални насоки в действителност може да не е възможно да поставите вашите говорители на тези точни места във всяка стая.

Домашно кино с говорители за вграждане

Опитайте се да поставите говорителите на най-малко 2 метра от ъгли и други повърхности, които биха могли да затруднят или отразяват звука, като високи или обемисти мебели. Ако инсталирате 5, 6 или 7 говорителя в стената за да изградите съраунд звукова система за домашно кино:

  • Поставете предните говорители, така че те да са малко над нивото на ушите ви, когато сте седнали. Ако високоговорителите са за вграждане в стена, която е на 10 метра от мястото на слушане, трябва да не ги раздалечите повече от 10 метра или по-малко от 5 метра един от друг за да се поддържа добър стерео ефект.
  • Поставете централния говорител на нивото на ушите при седнало положение. Ако телевизора ви е монтиран на стената, поставете централния говорител под него. Ако телевизора е поставен на стойка или маса, монтираите централния говорител точно над него, и променете ъгъла на пищялките към позицията на слушане, ако е възможно.
  • Поставете съраунд високоговорителите над нивото на ушите при седнало положение. Ако задните съраунд високоговорители са поставени на нивото на ушите звукът, които възпроизвеждат ще е по-силен от този идващ от предните говорители и резултатът ще е размътен и неточен съраунд звук.

Имайте предвид, че говорителите за вграждане в стена или таван може да възпроизвеждат отличен звук но не са толкова добри като конвенционалните Hi-Fi тонколони, когато става въпрос за възпроизвеждане на ниските честоти. При озвучителна система за домашно кино с говорители за вграждане, ще трябва и субуфер с кросоувър ако искате да получите добър пълен обхват на звука.

Такава конфигурацията е добра единствено за домашно кино и би била неефективана ако трябва да се озвучи помещение, в което хората се движат и забавляват повече понеже говорителите там трябва да са разположени по начин, които покрива цялата площ равномерно. Такива качествени говорители може да разгледате тук . При по-големи помещения като различни заведения- ресторанти, барове, пицарии и подобни най-често се използват озвучителни системи работещи на 100 волта със специализиран 100 волтов усилвател и говорители с вграден трансформатор, които преобразува голямото напрежение на ниско и го предава на говорителя. Напрежението от 100 волта се използва за да е възможно преодоляването на по-голямото съпротивление на кабела с голяма дължина и покриването на по-големи площи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *