Как да изберем столче за кола?

На българския пазар има доста марки столчета за кола от различни производители и с различни функции. Какво е най-важното при избора на столче за кола? В следващите редове ще говорим точно за това.

Според европейското законодателство всички деца с ръст под 150см трябва да се возят в специални детски седалки, които се монтират с колана на автомобила или isofix система.

Системите за обезопасяване в зависимост от теглото на детето биват няколко вида:

  • група 0 – за бебета с тегло под 10 кг;
  • група 0+ – за бебета с тегло под 13 кг;
  • група I – за деца с тегло от 9 до 18 кг;
  • група II – за деца с тегло от 15 до 25 кг;
  • група III – за деца с тегло од 22 до 36 кг.

В общи линии най-важното е да изберем точната група за нашето дете и след като направим това да продължим и към монтажа на столчето.

Има няколко вида монтаж за автомобилните седалки. По-ниския клас столчета се монтират само с колана на автомобила, като това е най-рисковия тип. По-високия клас седалки имат така наречената isofix система за закрепване със специални isofix адаптори, които всички автомобили продавани на европейския пазар след 2005-2006г. трябва да имат.

След като сме помислили за монтажа идва момент и за функциите. Столчето за кола според производителя и групата може да има различни функции, като регулиране на облегалката, предпазни странични панели, стойка за шише, сенник (за кошниците), чувалче за крака и други.

Също така при избора на детска кошница е добре да я изберем спрямо количката която ползваме, за да може да се закрепя за нея. По-евтините столчета нямат адаптори за закрепяне в количка.

Много е важно винаги да спазваме инструкцията за посоката на монтаж, различните групи имат различна посока на монтаж, като столчетата за по-малките от група 0 и 1 обикновено се монтират обратно на посоката на движение. Винаги купувайте столче за кола с описание и документация на български език, и не се възползвайте от столчетата втора употреба ако не са от близък приятел, тъй като са рискови!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *