Ако сте почитатели на италианските представители на изобразителното изкуство, със сигурност сте чували за Джовани Антонио Канал или по-известен като Каналето от Венеция. Той е прочут със страхотните си пейзажи на родния си град, както и на други красиви места от Италия и Европа. Интересното е, че е започнал да твори като продавач на картини за британските туристи, посещаващи прекрасната страна на Апенинския полуостров. Именно този „бизнес“ слага началото на неговото богато творчество от невероятни градски картини. Те и до ден днешен декорират по чудесен начин много домове и сгради. Само от онлайн магазин Reprodukcii.com са поръчани десетки репродукции на произведения от Каналето, което говори само по себе си за любовта на хората към неговото творчество.

reprodukciiРазбира се, най-голямо впечатление от неговите произведения правят картините, изобразяващи Венеция, и именно техни репродукции се поръчват най-често. „Каналът Антонио Джовани“ е един от шедьоврите на италианския художник, които изобразяват по уникален начин плаващия воден град. Платното събира на едно място едни от най-обаятелните забележителности във Венеция, както и типичните за града лодчици и кипящ живот. Не по-малко впечатляваща е и творбата „Големият канал“. Всеки е чувал за него и всеки, който е имал щастието да посети Венеция, се е прехласвал пред неговото величие или се е впускал във водите му с лодка или корабче. Изображението на картината на този наистина гранде воден канал, заобиколен от истински архитектурни паметници, ни кара да губим ума и дума и мислено да се пренесем на това райско място. Ако ви допадат тези страхотни венециански пейзажи, задължително трябва да се насладите и на картината „Вход към Канареджо“, която по нищо не отстъпва на другите две.

Освен в Италия, Каналето е прекарал голяма част от своя творчески живот и във Великобритания. Този негов период също е богат на страхотни произвдения, които, макар и значително по-мрачни, са също изключително удивителни. Няма как да не оценим високо, например, картината „Колеж Итън“. Тази прочута английска сграда е изобразена по внушителен начин, а река Темза отпред прави комбинацията между градски и природен пейзаж напълно завършена. Друго прочуто произведение на Каналето от този период е „Старият мост Уолтън“. И тук наблюдаваме с възхищение смесица между архитектура, природа и човешки живот.

Published by Добри

Поддържам собствен блог с ревюта, като това за евтини хостинг услуги в България, както и предлагам хранителни добавки на добри цени в kolastra.eu с марка АкваСорс.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *