Митове за Rolex – най-известните часовници в света

Темата кой марки часовници са най-добри е силно дискутирана сред феновете на часовници. Има толкова много различни атрибути при всеки вид и толкова много различни неща, които са важни за купувача или собственика на марков часовник, че един прост списък на “най-добрите” или опити да се класира дадена марка в детайли ще бъдат безплодни. Има и такива часовници като Rolex например, за които всеки втори е чувал и които всъщност са единствената марка, която има най-широко обществено възприятие за високи постижения. Те са се превърнали в нарицателно в съзнанието на обикновения потребител за висококачествени часовници.

Но реално Ролекс ли са най-добрите часовници в света? Ясно е, че Rolex е най-известната и популярна марка в световен мащаб. Rolex отдавна е известен като производител на висок клас часовници. Безспорно те имат и приноси в часовникарството, пионери и изобретатели са на редица концепции при часовниците: първият сертифициран хронометър, първият ефективен водоустойчив и прахоустойчив корпус, първият часовник с автоматично променяща се дата и др. техники. През 80-те години започва техният възход, достигнал астрономическа популярност на супер луксозни часовници. Всеки млад и заможен човек смятал за престиж да носи такъв часовник, който бил показен за неговото положение и индикация на новопридобития му статус. Така Ролекс започнали да се олицетворяват като часовниците на юпитата. Компанията бързо започнала да вади позитиви от този факт и само за десет години цената на един и същ модел часовник нараснала от около $ 900 през 1981 г. до $ 2350 до 1991 г., въпреки само несъществените промени на продукта.

Има няколко мита за Rolex, които трябва да бъдат развенчани:
Мит: Rolex са индивидуално ръчно изработени часовници – Не, по-голямата част от часовниците Ролекс са масово произвеждани от високоефективни машини във високотехнологичен завод, използващ редица патентовани от Rolex техники. Производителността на марката е около 1,000,000 часовника на година. Само някои от най-луксозните модели часовници и специализирани лимитирани издания са ръчно изработени.

Мит: Rolex са най-точните часовници в света – Напълно погрешно. Часовник Casio за $ 25 ще покаже също толкова точно времето, ако не и по-добре. Купувайки си часовник Rolex, потребителят всъщност харчи хиляди долари за часовник, който е по-скоро луксозно бижу. Всъщност на тази цена можете да купите много по-точен часовник.

Мит: Направата на часовник Rolex отнема година – Rolex твърдят това в своите реклами, но те никога не са дали определена представа за това твърдение. Това е рекламен трик за романтичната илюзия, че е налице занаятчия, който работи над часовника в продължение на една година, за да го доведе до съвършенство. Това има за цел да прикрие факта, че те наистина са масово производство.
Мит: Rolex часовници са изгодна покупка, защото имат висока стойност при препродажба – Това, че се продават на добра цена при повторна продажба в сравнение с много други марки не означава, че ще спечелите. Все пак ще загубите пари, купувайки и препродавайки часовник като цяло.

И така Rolex ли са най-добрите? Това зависи изцяло от вашите нужди, възприятия и от това какво искате да получите от притежаването на часовник. Rolex са изключително добри часовници с огромна популярност и разпознаваемост между голям процент от потребителите. Но те не са най-добрият часовник, най-добрата инвестиция, или най-добрия избор за покупка на скъп часовник. Има много алтернативи на по-добри часовници за много по-малко пари, както и такива безкрайно по-сложни ръчно изработени часовници на по-зашеметяващи цени от всеизвестните Ролекс. Най-важните понятия, който масово хората бъркат са, че часовниците марка Rolex са най-добрите, най-луксозните, най-точните в света. Тяхната висока стойност действително произлиза в най-голяма степен от благородните метали и скъпоценните камъни в изработката на часовниците, което им придава славата на лъскави и луксозни часовници тип бижу. Истината е, че има милиони щастливи собственици на Rolex, които харесват и предпочитат марката, както и милиони щастливи собственици на други марки висок клас часовници.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *