Монтиране на моноблок

Моноблокът е част от задължителните компоненти обзавеждане за баня, при ремонт или освежаване на банята. В тази статия ще ви кажем как и какво ще ви е нужно, за да извършите монтаж на моноблок.

При сменяването на старата тоалетна чиния с нова тип моноблок, трябва да имате предвид наличното пространство и отстоянията на монтажните отвори на новия моноблок. Внимателно трябва да се планира къде ще бъде поставен и монтиран моноблокът в банята. Стандартният моноблок може да бъде от две части – тоалетна чиния и казанче или да бъде монолитна конструкция. При втория вариант риска от теч между тоалетната чиния и резервоара е елиминиран напълно, но пък цената му е по-висока. Поставянето на моноблок не е трудно и почти всеки сръчен човек ще успее да се справи с монтажа му.

В специализираните магазини за обзавеждане за баня се продават комплекти за монтаж на тоалетни чинии, които съдържат пластмасов дюбел, болт с шестограмна глава, уплътнителна шайба, декоративна капачка за главата на болта. Комплекта за монтаж е най-добре да си го закупите заедно с тоалетната чиния. Вероятно към избрания от вас моноблок има и подробни инструкции за монтажа му, те не са сложени там за украса, затова се запознайте с тях подробно, преди да пристъпите към монтирането на тоалетната чиния. Проверете дали отворите за монтаж на новата моноблок тоалетна чиния съвпадат с отворите на старата. Ако не съвпадат, маркирайте мястото на новите отвори, като стриктно следвате инструкциите, които са дадени към схемата за монтаж на производителя.

Монтирайте казанчето на моноблока към тоалетната чиния, според инструкциите дадени от производителя. След това намажете със санитарен силикон крайният ръб на моноблока и я поставете на мястото, което сте определили, като внимателно следите монтажните отворите да съвпаднат с тези на пода. Сега свържете тоалетната чиния към канализацията и казанчето към водопроводната мрежа, като отново трябва да спазвате прецизно инструкциите на производителя. Ако до този момент не сте имали спирателен кран на „меката връзка”, който се монтира преди самото казанче, сега е подходящ момент, за да се снабдите с такъв. Той ще ви спести много проблеми и неприятности за бъдеще. Остана само да монтирате седалката към моноблок тоалетната чиния и да попълните пролуките между пода и ръба на тоалетната чиния с антибактериален силикон.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *