Авточасти: Охлаждане на двигателя

Качествените авточасти са от най-висока важност за изправността на вашия автомобил. Същото важи и когато говорим за поддържане оптимална температура на двигателя, посредством неговата охлаждаща система.

За разлика от много други части за автомобили, то охлаждащата система на автомобила често остава в сянка и хората не се грижат особено за нея. Едва ли не сте гледали филм, в който колата на главния герой започва да пуши под капака, следствие прегряването на двигателя.

Можете и сами да хвърляте по един превантивен поглед на охлаждащата система на двигателя, за да можете да реагирате ефективно и да спестите някой лев от излишни разходи за покука на нови авточасти, стига разбира се това да е възможно.

  • Обърнете внимание, както на видимата част от системата за охлаждане, така и на по-вътрешните елементи, които не са толкова достъпни като например около разположената в трудно достъпната част радиаторна капачка.
  • Проверете за наличието на корозия около капачката, фитингите и маркучите, която може да бъде причина за малки или по-големи течове.
  • Проверете за петна от течове. Ако такива са ясно забележими, то обърнете се към специалист, които може да ви реши проблема доста лесно, освен ако не сте склонни да проучите информацията и да решите проблема сами. Все пак самостоятелното решение може да се окаже нетрайно и поне първият път, когато се появи проблема е добре да бъде решен от професионалист при възможност за минимални разходи без покупка на нови авточасти.
  • Вижте цвета на охлаждащата течност. Ако наподобява ръждив, то явно проблемът е по-сериозен и е добре бързо да потърсите компетентна помощ.

Правилната поддръжка на вашата охлаждаща система е много важна част от цялостната профилактика на един автомобил. Когато говорим за допълнителни модификации по колата, то вероятно ще се наложи и да бъдете по-внимателни с оглед на факта, че повишената мощност води до повече генерирана топлина. При възникване на проблем вземете мерки навреме и можете да спестите по-големи разходи в близко бъдеще за нови авточасти.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *