Зоопортал – какво знаем за животните на южния полюс?

Антарктика е географски район, който заема около 20 % от южното полукълбо.Обхваща  континента Антарктида и островите в Южния океан. Това е най-студеното и най-сухо място на Земята. Но все пак се обитава от антарктически животни, които оцеляват въпреки суровия климат. Популярен български зоопортал разказва за тях.

Едно от животните, което обитава това изключително студено място е императорския пингвин.  Той е най-тежък и най-висок от всички видове пингвини. Може да достигне до 90 кг. и  височина малко над метър. Той е и единственият пингвин, който се размножава през зимата в Антарктика. Тук живеят седем вида пингвини: пингвинът на адели, императорски пингвин, кралски пингвин, пингвинът-папуа, антарктическият пингвин, златовеждия пингвин, скален пингвин.

Морският живот на Антарктида е обогатен с различни видове китове. Те включват синият кит, който се счита като най-голямото животно на земята. Друг вид е гърбавият кит, чиято глава представлява до една трета от цялата дължина на тялото му. Кашалотът е най-големият от зъбатите китове и може да достигне дължина над 15 метра. Той получава името си от млечно-бяло  подобно на желе вещество, наречено спермацет. То се съдържа в голямо количество(около4-5 тона) в главата на кашалота.

Тюлените са други интересни обитатели на Антарктика. Кожата им е покрита с мас от 5 до 10 см . Това ги предпазва от изключително студените условия на континента. Тюлените ядат толкова много, че мъжките могат да достигнат до 115 кг.  Въпреки теглото си, те плуват с около 2 км/ч. Любопитно за тюлените е , че когато те плуват, затварят ушите си, за да предотвратят навлизането на вода в тялото си.
Други форми на живот в Антарктика са ракообразните (раци, морски паяци, скариди) и морски безгръбначни (калмари, морски звезди, морски охлюви).
Тези животни са специално приспособени, за да оцелеят в екстремните метеорологични условия на Антарктика. Пингвините и тюлените, например, притежават компактни форми на тялото и дебела кожа, което им позволява да задържат топлината в тялото си. Някои от тях имат известен слой мазнина, която ги предпазва от студа. Различните видове риби и насекоми от своя страна, притежават специални химикали в кръвта си, които ги предпазват от замръзване.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *