Как да накарате работодателите да Ви търсят – 5 бързите съвети

Това е най-честият въпрос, Вие сте имали интервю с работодател при търсене на работа в чужбина или в България, а след това чакате да чуете за резултата, ако сте придобили работа. И чакате. И чакате. Това не е достатъчно. Може би е време да Ви дам някои идеи за това как да накарате работодателите да Ви търсят.

Аз не знам защо работодателите не са добри след интервютата. Понякога отнеме дълго време да чуиете нещо от тях, понякога изобщо нищо не чувата от тях.

Но тук са няколко неща, които можете да направите, за да чуиете нещо:

  1. Не го оставите висящо. Преди да тръгнете от интервюто, не се страхувайте изрично да зададете въпроса: “Кога мога да очаквам да чуя от Вас?”.
  2. Предложете дата. Ако работодателят не е определил период от време, примерно “Така че, вероятно ще има решение до края на седмицата …”
  3. Кажете им, “трябва да очакваме да чуем от вас”. Ако нещата изглеждат неясни и безсрочни, след това един от начините да зададете въпроса. “Е, аз ще Ви пуснете имейл в понеделник, след това ще видим къде сме в процеса на вземане на решения …”.
  4. Ако не споменават за дата, попитайте кога ще е удобно да им се обадите. Това не е грубо. Ако те казват, не ни се обадете, ние ще Ви се обади, след това коментирайте с нещо от рода на “Ами, ако не ми се обаждате до края на месеца, имате ли нещо напротив, ако Ви званна другият месец?
  5. Ако нищо не чуиете от тях, измислете някаква нова информация, като повод за да им се обаждате.

Работодателите често не са много добри, чак да Ви се обаждат обратно след интервюто.

Успех при търсене на работа