Как да изберем нотариус?

Изборът на нотариус е сложна задача, най-вече когато трябва да поверим собствеността на апартамента или автомобилът си в ръцете му. Най-често ще потърсим подобен тип услуги, когато трябва да извършим покупко-продажба на имот, когато сме решили да напишем своето завещание и да го поверим за съхранение на нотариус или пък, ако трябва да заверим пълномощно.

Всички тези, толкова важни действия трябва да бъдат документално заверени от нотариус. Това налага изборът на такова длъжностно лице да бъде толкова важен и отговорен, а същевременно всичко това го прави и труден. Има няколко основни насоки, които могат да ви улеснят в това отношение.

Първо можете да се обадите на ваш познат човек, за който наскоро сте чули, че се е сдобил с имущество. Неминуемо той е ползвал услугите на нотариус, така че можете да го попитате дали е останал доволен. Този подход определено ще ви спести доста лутане, но пък е нож с две остриета. Няма как да бъдете напълно сигурни, че предоставяната от този нотариус услуга е качествена, само защото преценката на някой ваш познат е такава. Трябва и нещо повече!

Втори начин да потърсите и изберете нотариална кантора за вашите нужди е интернет пространството. Така само няколко клика с мишката и то в най-удобното за вас време и ще можете да се запознаете с множеството нотариуси и нотариални кантори, които имат собствени уеб сайтове.

Ще можете да разгледате многообразието на предлаганите от тях услуги на спокойствие и в приятна домашна атмосфера например. Повечето нотариуси имат добре разработени интернет страници, които ще ви улеснят много при вашият избор. Едно голямо предимство е, че е публикуван точният адрес на избраният от вас нотариус, както и друга контактна информация. По този начин ще можете да му се обадите по телефона и да си запишете час за консултация например.

Ако пък имате близък адвокат, можете да потърсите неговата препоръка за добър нотариус. Често адвокатите работят съвместно с нотариуси, а така и добиват достатъчна преценка за качеството на услугите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *