Как да се предпазим от остеопороза?

Остеопорозата е загуба на костната плътност и обикновено е свързана с начинът на живот на младини, генетична наследственост, структура на скелета и на неспособността на организма да усвоява калций.

Превенция на остеопороза

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още докато сте млади. Костите при хората достигат максималната си здравина между 25 и 35 години след това започват малко по малко да я губят. След настъпването на хормоналните промени след менопаузата и намаленото количество на естроген в тялото здравината на костите рязко започва да намалява, като се губят от 1 до 3% костна тъкан всяка година.

Вижте няколко много полезни и доказани с времето съвети, които ще ви помогнат да се предпазите от проблемите с костната структура.

Тренирайте!

Упражненията са превантивна стратегия, която е от решаващо значение. Кардио натоварванията помагат да се поддържа и дори да се увеличава костната маса. Такива са например тичането, алпинизмът, степ аеробиката, танците, карането на колело, изкачването по стълби и други. Физиката на човек се адаптира към стреса от тренировките и започва да се увеличава мускулната маса и здравината на сухожилията и костите. Когато скелетът на човек не е натоварен и има обездвижване, тогава резултатът е обратен – костите губят своята издръжливост и стават крехки и чупливи.

Поддържайте нормално телесно тегло!

Наднорменото тегло е част от рисковите фактори за остеопороза, както и за много други здравословни проблеми като инфаркт и хипертония. Затова постарайте се да го вкарате в норма.

Откажете пушенето!

Пушачите имат 10% по-ниска костна плътност в сравнение с непушачите на тяхната възраст. Евентуалните фрактури при тях се лекуват много по-бавно и няма гаранция, че възстановяването ще бъде на 100%.

Избягвайте всички вредни навици

Прекалената консумация на алкохол възпрепятства усвояването на калций, а това веднага повишава риска от остеопороза. Приемът на много протеини, кофеин и газирани напитки също може да ви създаде проблеми и пак заради загубата на калций. От това трябва да си направите изводите, че без този елемент вие сами се обричате на болест на костите. Достатъчното количество правилно усвоен калций е гаранция, че костната ви структура ще остане силна и остеопорозата ще стои далеч от вас.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *