Как Франция спечели Евро 2000

Първият голям международен турнир в Европа през 20-и век остава в историята като първия със съвместно домакинство – играе се в Белгия и Холандия едновременно.

Този турнир е провал за Англия, която се срива в същата група като другия тим, представил се много слабо – Германия. Напук на всички сайтове за футболни прогнози като например този, тяхнта група е оглавена от вдъхновената Румъния и Португалия. Португалците правят впечетление още в началото, след като обръщат Англия от 0:2 и печелят трите точки. В същия ден Румъния и Германия завършват при резултат 1:1. Това натоварва допълнително дългоочакваната среща между Германия и Англия в Шарлероа. Полицията с ужас очаква този ден още от момента, когато жребият събира тези два отбора, враждувайки от дълги години. Англия печели с 1:0 след гол на капитана Алън Шиърър в 53-ата минута. След това “Трите лъва” губи от Румъния с 2:3 и отпада от надпреварата.

И четирите 1/4-финали са решени в редовното време без нужда от продължения или дузпи. Португалия побеждава Турция с 2:0, а  Италия надвида Румъния със същия резултат. Холандия пък разбира Югославия с хеттрик на Патрик Клуйверт.

В последния 1/4-финал Зидан дава аванс на Франция в 32-рата минута, но Гайска Мендиета изравнява от дузпа четири минути по-късно. Французите отново вземат аванс с гол на Юри Джоркаеф в края на първта част. В края на мача Раул пропуска дузпа и “петлите” ликуват класирането си на 1/2-финал.

Драмата се засила на 1/2-финалите, като и двата са решени от бялата точка. Франция побеждава Португалия с 2:1 чрез “златен” гол на Зидан от дузпа. В другия мач Италия печели срещу Холандия след изпълнения на дузпи с 3:1, след като в редовното време и продълженията не се стига до попадения. Така  “адзурите” се класират на финал, въпреки че играят повече от час с човек по-малко заради изгонването на Джанлука Замброта.

Финалът е повече от вълнуващ. През първото полувреме Италия реди атака след атака пред вратата на съперника и стига до гол в 11-ата минута чрез Марко Делвекио. Дори героят на турнира Зинедин Зидан не успява да омагьоса топката до 90-ата минута и “Скуадрата” е на крачка от върха. Но италианската защита не успява да изчисти един последен отчаян удар  на Силвен Вилтор, който изравнява резултата секунди преди края на мача. В 13-ата минута от продъжленията нападателя на Ювентус Давид Трезеге реализира за 2:1 и носи втора европейска титла на “петлите”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *