Климатици за горещото лято

Да имаш климатици  е голямо удобство особено през горещите летни дни. Ако нямаш климатик март и април са месеците с големи промоции на климатична техника. Тогава излизат новите модели климатици. Това води до голямо поевтиняване на миналогодишните модели, породено отчасти от желанието на търговците да изпразнят складовете си.  Ако търсите климатик само за охлаждане, най-изгодно излиза да вземете стандартен конвенционален климатик. Той е идеално решение за горещите дни. Освен това може да се ползва за отопление  стига  външните температури да не падат под нулата.

Самият конвенционален климатик има по висок разход на ток в сравнение с инверторен.  Ако само се изстудява помещението, разликата като пари в сметката за ток между инверторен и конвенционален климатик е пренебрежимо малка.  По ясно казано разликата в цената между двата вида климатици трудно ще се избие чрез сметката за ток.  Инверторният климатик е за предпочитане ако решите целогодишно да се охлаждате и отоплявате. И в най-студените дни той няма да ви подведе.

В интерес на истината колкото по студено става навън толкова повече пада мощността на климатика. Желателно е ако температурите паднат трайно по -10 градуса да не го спирате.  Причината е, че външното тяло може да замръзне и ако няма нагревател оставате без климатик. Също така ако навън е около -20 градуса, за да щадите климатика задайте желана температура от  20-21 градуса.

Какъвто и климатик да купите, няма да ви се размине чистенето на филтри.  Мръсните филтри са причина за неприятни миризми. Освен това при задръстени филтри компресора на климатика се форсира, а издухваната въздушна струя е много слаба. Филтрите се почистват веднъж седмично, ако имате малко дете.  Ако нямате оптималният период е две седмици. Самите филтри се мият с вода или обират с прахосмукачка.  Най-добре е филтрите да се мият с хладка вода.  Крайностите в температурата на вода могат да повредят безвъзвратно филтрите на климатика. Ако отрием повреден филтър не ви остава нищо друго освен да го замените с нов.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *