Климатици и климатични системи

Беше горещо лято, хората седяха в заведенята под големи чадъри и пиеха студена бира. Аз пък учех за сесия и не знаех в коя стая да отида, за да мога да мисля на 40 градусовата температура. Точно тогава, обаче, ме озари гениална мисъл! Реших, че ми трябват климатици. Във всяка стая по един. Така щях да си осигуря много приятен микроклимат и щях да се спася от неприятната жега, която освен всичко остнало ми пречеше да уча. И така облякох се и отидох в една фирма за климатици, която ми препоръчаха (обадих се преди да тръгна за съвет или както обичам да казвам за помощ от приятел). И така отидох право във един от фирмените магазини и веднага щом пристигнах ме посрещнаха. Аз имах доста голям обем въпроси, които побързах да задам. Така започна моята дискусия със собственика или отговорника за този магазин за климатици.

Това, което разбрах е, че има различни класове климатици, които се характеризират с различни параметри и качества. Естествено по-скъпите са по-добри. Човекът от магазина ми препоръча горещо марката Дайкин. Дори в моя случай ме устройваше закупуването на климатици, които не бяха от най-скъпите. И така аз се спрях върху марката климатици Daikin. Сега оставаше да се запозная с останалите неща – сменят ли се филтри, чистят ли се и дали е необходимо да се поддържат по някакъв по-специален начин. Разбрах, че е необходимо да се извършва периодична поддръжка за всеки климатик, като филтрите е добре да се сменят веднъж в годината, както и да се правят други профилактични операции, с което щяха да се занимават от фирмата за климатици.

Така аз станах горд собственик на два климатика и след като ми надуха главата с техния монтаж и подробните обяснения, как се работи и какво да НЕ правя, вече можех да седна и да започна да уча на спокойствие.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *