Кръстословици – занимание за всеки

Интересно занимание са кръстословици за всички, които да развиват асоциативното си мислене обичат и общата си култура да обогатяват. Можем във всеки вестник да ги открием или списание днес, те продължават да са по света на много хора любима игра.

Министрите при Съвета на Европа в седмицата около 26 септември решение прие – да се отбелязва ежегодно и многоезичието в Европа насърчава. Тази година беше за България датата 2 октомври избрана за решаване на кръстословици на чужди езици. Европа на езици е богата – повече от 200 само са европейските, а към тях и на онези европейски граждани още много езици се добавят, от други континенти чиито корени са. Да знаеш друг език, е и за стари от полза, и за млади – да научиш нов език пределна възраст няма и на удоволствието от това да се насладиш. Да знаеш няколко думи дори от езика на дадена страна, която посещаваш, повишава възможността значително за приятелства и запознанства.Това събитие на културните центрове на EUNIC-мрежата от ЕС на страните, е част от проекта също на Британски съвет – „Европейско езиково богатство”. Европейският ден на езиците с подкрепата на Столична община се провежда, Министерство на образованието, младежка и науката и на Българското национално радио с медийното й партньорство.

Познати са различни кръстословици по видове, най-популярни от които са – анаграми, диаграми, монограми, разбий шифъра, както и на кръстословици с числа разновидности, като судоку. Популярни при попълване на кръстословици помощници са разни източници на информация, енциклопедии, речници, географски справочници, алманаци и др. При решаване на кръстословици за успеха на участниците са необходими съобразителност, досетливост, ерудираност, както е при всички интелектуални игри.

Колко често всъщност решавате кръстословици в свободното си време, или Word сканиране, отхвърляте списание или вестник с отвращение? Искате ли сами да съставяте кръстословици? За начало добрият начин е мрежа да изберете и да я запълните и трябва внимание на няколко пресечки да се обърне. Най-лесният начин е на максимум три места – думите да припокриват две. Повече ще е много трудно, особено на кръстословици към края им. Обикновено няколко дълги думи се слагат и от пет или четири букви много думи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *