Превантивна култура на безопасност и здраве при работа

Специално внимание трябва да се обърне на насърчаването на превантивна култура за безопасност и здраве при работа (БЗР). БЗР представляват мултидисциплинарна област, която задължително включва трудова медицина, безопасност на труда, ергономия, епидемиология, токсикология, промишлена хигиена и токсикология.

Във връзка с превенцията данните сочат, че около 50% от работещите в ЕС продължават да нямат достъп до превантивни грижи. ЕП счита, че всички работещи трябва да бъдат обект на разпоредби за оценка на риска и на ефективни политики за превенция. Подчертана е необходимостта от гарантиране на независимостта на службите по трудова медицина от работодателя, т.к. наблюдението, своевременното предупреждаване, здравната експертиза и свързаните с това консултации могат да бъдат предоставяни само от независими здравни специалисти. Изразено е съжаление, че в някои страни-членки управлението на службите по трудова медицина е поверено на сдруженията на работодателите.

Инспекторите по труда имат ключова роля за превенцията, чрез обучение, убеждаване, насърчаване и проверка на прилагането на законодателството. Ето защо е необходимо държавите-членки да гарантират високи стандарти за качество на обучението на инспекторите по труда. Те следва да увеличат техния брой и ресурсите за тях с оглед на изпълнението на препоръчаната от МОТ цел за един инспектор на 10 000 работещи. ЕП призовава държавите членки да упражняват по-строг контрол върху несъобщаването на трудовите злополуки.

В някои страни-членки липсва координация между политиките в областта на общественото здраве и на здравословните условия на труд. ЕС призовава за по-ефективен мониторинг от страна на държавата върху периодичните медицински прегледи и за оценка на резултатите от тях с цел да се гарантира съответсвие на здравословното състояние на работещите с изискванията на конкретното работно място.

ЕП призовава ЕК да улесни разработването на европейски стандарти за БЗР. Подчертава се, че превенцията на риска от продължително заболяване изисква строго спазване на законодателството за отпуските. Напомня се, че работното място следва да бъде разглеждано като основна платформа за осъществяване на стратегиите на ЕС и държавите членки за превенция на заразните и незаразни болести, за насърчаване на здравословен начин на живот сред активното население и за здравна култура.

Източник: Информационен бюлетин по безопасност и трудова медицина

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *