Мускулестите коли – елита на автомобилите

Автомобилите неизменно представляват интерес за много хора. Всеки един от тези привърженици на автомобили има различни приоритети. Някои обожават спортните и бързи автомобили, докато други биха предпочели блясъка и комфорта на големите и удобни лимузини. Сега ще разгледаме една по-различна и по-своенравна категория автомобили, именно – мускулестите американски “чудовища”. Мускулестите автомобили бяха хит по пътищата през 70-те, 80-те и 90-те години, като днес са бележита рядкост и много трудно биха се намерили в която и да е автокъща. Някои от най-важните черти за тези автомобили е, че всички те са “Американски”, всяка от която има голяма мощност и почти винаги задвижването става, чрез задните колела. Избирането на “топ” мускулеста кола е доста трудоемка задача, тъй като всяка една от тези коли има своебразни линии и изключителна индивидуалност. Тук ще разгледаме някои от най-видните образци на този тип автомобили.

Pontiac Firebird

Този уникален автомобил бе представен за първи път на световния пазар през 67г. Първата му генерация идва с 3,8 и 6,6 литрови V8 двигатели, както и четвъртото поколение с 5,7 литров V8 двигател. Тази “мускулеста икона” е спряна от производство през 2002г. Сега разгледахме някои от най-популярните мускулести коли. Освен тези мускулести коли, други видни представители на този тип коли безспорно са Ford Thunderbird, Mercury Cougar, Plymouth Barracuda, Dodge Charger, Chevrolet Corvette и така нататък.

Dodge Challenger

Може да се каже, че Dodge Challenger е типичен пример за традиционен мускулест автомобил. Дори последния модел от 2011г. има вид и усещане, както тези произведени от 1970г. Повечето варианти от 70-те години идват с 5,2 и 5,7 литрови V8 двигатели. Последния модел на автомобила от 2011г. разполага с 6. 5 литров HEMI V8 двигател, базовата цена на който е $25 000.

Chevrolet Camaro

Продукцията на този модел на Chevrolet почва през 1966г. и продължава до сега, като изключение прави периода от 2002-2009г. От първия екземляр до сега има пет поколения, като първите модели варират от 3. 8 литрови двигатели I6 7-литров V8s. Ford Mustang Ford Mustang е икона в мускулестите автомобили. От 60-те години до днес съществуват пет поколения, като първия от тях е започнал с V8 двигател, поместващ 200 конски сили под капака.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *