Как да си намерите работа като програмист

Една от най-престижните и успешни професии през последните години стана тази на ИТ специалиста. По цял свят и в частност в България това е една от най-доходоносните професии, която освен всичко друго предлага и големи възможности за карариерно развитие на всеки, които се е захванал да работи в този бранш. Намирането на работа в тази сфера на труда обаче може да бъде изключително трудно начинание. За да си намерите работа като програмист Вие трябва да се съобразите с много различни фактори и изисквания.

Квалификацията на един програмист е от основно значение, когато той кандидаства за работа. Нивото на образование на даден програмист изобщо не играе толкова съществена роля, когато той кандидаства за работа. В ИТ сектора формалното образувание не играе съществена роля при подбора на кадри. Това, което най-високо се цени, от компания търсеща да назначи програмист е неговият опит, колкото по-голям опит има кандидатът толкова повече се увеличава шанса да бъде нает на работа. Тези два фактора могат да бъдат, както предимство така и недостатък. Предимство, защото всеки, който се упражнява и развива достатъчно в сферата на програмирането, може да стане програмист и недостатък, защото придобиването на опит идва преди всичко с упражняването на професия. Все пак като обнадеждаващ факт може да се вземе предвид, че за програмист работа се намира всякаква независимо от квалификация. От една страна има ИТ фирми, които ще търсят само опитни специалисти, а от друга ще има и много фирми, които нямат толкова голям опит. Много такива компании ще искат сами да изградят ИТ специалисти по свои модел.

Както стана дума, опитът играе по-значима роля, отколкото образованието в подбора на ИТ специалисти за една компания от бранша. Все пак, за да натрупа опит един програмист трябва да упражнява професията. Ако той обаче не може да си намери работа в сферата, то тогава може да придприеме друга тактика. Вместо да търси работа, да търси стаж. Редица ИТ фирми предлагат стажове за програмисти, които въпреки че не са платени, носят друг вид дивиденти на програмиста позволявайки му да изгради и упражнява необходимите качества и опит, които ще са му полезни в бъдеще при търсенето на работа.

Градът също е от значение, когато искате да си намерите работа като програмист. За момента в България големи градове предлагат повече възможности за реализация в сравнение с малките. За такъв тип работа Варна, Бургас, Пловдив или столицата са идеалното място. Все пак е редно да се отбележи, че за програмист възможността да работи от вкъщи винаги е на лице, така че той може да се захване с тази професия дори и от по-малък град.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *