Намиране на работа в сайтове за обяви

Намирането на работа, което може да бъде предизвикателство дори и в здрава икономическа среда, става почти невъзможно по време на икономическа криза. Сайтовете за работа като jobs.bg улесняват процеса, като създават единен виртуален пазар за работа, но дори и те не могат да помогнат при проблема с безработицата в България, която по данни на НСИ достига до 12%. За да разберем начина, по който jobs.bg и подобните на него сайтове работят обаче трябва да разделим търсещите работа на няколко възрастови групи.

За скоро завършващите студенти без никакъв опит, например, намирането на работа е истински кошмар. Те са ограничени от липсата си на опит и контакти, както и от факта, че често се борят за едно и също работно място с други, по-опитни кадри, който биха работили са същите пари поради неблагоприятната икономика. Jobs.bg е много подходящо място за този тип хора, защото там се обявяват позиции достъпни за кандидатстване за всички и в повечето случай се избира кандидатът с най-добри качества и постижения.

Ако човек е по средата на своята кариера и си сменя работа или пък е бил уволнен, сайтовете за намиране на работа като jobs.bg не винаги са толкова полезни. В повечето случай в тях се обявяват по-ниските и стартови позиции, а тези на средно ниво се запълват или от повишени служители или от служители прехвърлили се от друг отдел на същата фирма.

За професионалистите с дълъг опит jobs.bg не би помогнал много, защото за такива хора е малко вероятно да търсят работа извън изградената си мрежа от контакти или посредством професионални кариерни консултанти или headhunters. Рядко може да се види обява в сайт за работа за изпълнителен директор или друга висша позиция, защото отговорността е толкова голяма, че директорите или собственици на компаниите, които търсят изпълнителни директори не искат да се доверят на непознат дори и с блестяща автобиография.

Ето защо jobs.bg може да се счита като инструмент на пазара на труда, който е насочен към професионалисти в началото на кариерата си, които нямат друг избор, освен да се борят за обявените позиции със стотици и дори хиляди други кандидати. От тази гледна точка, jobs.bg е просто онлайн версията на обявите за работа, които до скоро се помещаваха в крайните страници на вестниците.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *