Интернет сайтове за новини или вестници?

Причината да намаляват тиражите на ежедневниците в това, че са далеч по-удобни и напълно безплатни сайтовете, които си направи всяко по-голямо издание дори. Българинът вече предпочита в “мрежата” дописките да чете, отколкото вестници да си купува, където с ден-два пристигат новини по-рано, отколкото сутрин да се разхожда за вестник, в който всички новини открива, които вече по-рано е прочел. Все по-малкият брой новини бг, които дори най-популярните ежедневници пишат, на съкращенията в редакциите се дължи, които почти ежедневно се правят.

Блогърите, които да информират хората си позволяват за изпълнение на обещания някакви, които не помни никой по принцип, а още по-малко да чете във вестници, се оказват на най-високото ниво гости в държавата ни и са информирани на свой ред за намерения и решения, до гражданството които стигат на секундата по телевизията. Защото все по-малко вестници се четат у нас, за разлика от германците, които са в Европа най-проспериращата нация в момента икономически. Оказва се, че предпочитат тези дисциплинирани хора вестници да четат и да научават оттам новини. Ние отдавна доверие нямаме и на вестниците, и на телевизията, в интернет влизаме да си говорим, а чрез клик вече чувствата изразяваме. Към края на 2010 год. за първи път новини са получавали посредством интернет повече хора, отколкото чрез вестници.

Новинарските сайтове са единствената медия също, с годишен растеж – от телевизия, през радио, до вестници – традиционните медии спад в аудиторията преживяват. Приходите на новинарските сайтове от реклама задминаха вестниците. Влиянието върху журналистиката на интернет от известно време се забелязва – както промяната на журналистите в начините на работа, също и на читателя промяната в потребителското поведение. С навлизането на устройствата таблет и през мобилни устройства нарастващото на интернет потребление, традиционната преса за новини ще среща със сигурност по-големи дори предизвикателства.

Има относно жълтата преса тревога и сензационността. Сериозните журналисти отдавна се притесняват, че много жълти вестници хората четат, че високи критерии нямат за тази информация и какво можем да направим, се питат? Със сигурност не може да се спрат да публикуват хората. Това е свободата на печата, която като демокрацията – както лоши неща означава, така и хубави. Единственият да се борим начин, срещу жълтата преса, е усилено да се работи, привлекателна добра журналистика да се постигне.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *