Новият Kindle от Amazon

Обзор на новия Kindle на Амазон
Днес искам да ви разкажа за най-новата електронна книга Kindle на Амазон. Става дума за най-новия модел от поредицата – «Amazon Kindle». Защо точно този, а не по-големите му братя Kindle Touch или Kindle Touch 3G? Първо, не смятам сензорния екран за задължителен атрибут на електронната читанка. Дори е излишен. Второ, при тъч-версиите липсват страничните бутони за прелистване, които толкова ми харесват в третото поколение Kindle. Трето, при еднакви други характеристики, “обикновеният” Kindle е с по-малки размери от своите тъч-братя.

Разопаковаме и го вземаме в ръка
Формата на кутийката не се отличава много от опаковките на предишните версии. Материалът, от който е изработена кутийката, е все същият обикновен кафеникав картон за пакетиране. Кутийката се отваря толкова изтънчено, колкото и предишните – с отделянето на страничната ивица.
Вътре се намират самото устройство, USB кабел и символични инструкции на няколко езика в подобно обикновено кафеникаво пакетче.
Е, устройството е в ръцете ми. Първото, което усещаш, когато го вземеш е, че то е малко, тънко и леко. Първите няколко минути се притесних, че ще се разглоби или повреди в лапите ми, но усещането бързо премина. Надявам се когато пристигне обложката и читанката малко “понапълнее”, нещата да станат още по-прости. Устройството е изработено от приятна матова пластмаса, която трудно се зацапва и лесно се почиства. Корпусът е висококачествен, разстоянията между детайлите са минимални, не скърца при натискане, приплъзване и други натоварвания.
Kindle Keyboard имаше пълноценна qwerty-клавиатура, която изглеждаше много ефектно, и беше приятна на пипане, но повечето хора, които познавам, я използваха само за да наберат паролата си за безжичен интернет. Новият Kindle няма клавиатура и е още по-компактен, като при това диагоналът на екрана си остава същия.
На лицевата част има джойстик и четири бутона. «Назад» за връщане в предишното состояние/меню, «Клавиатура» за показване/скриване на клавиатурата на екрана (все пак по някакъв начин трябва да въвеждаш паролата си за wi-fi), «Меню» — за показване на менюто, и «У дома» – за връщане към списъка с качените книги.
Отстрани на читанката има бутони за прелистване на страниците, както при Kindle Keyboard. Станали са малко по-прецизни и на пръв поглед ти се струва, че можеш да ги натискаш откъм късата долна страна, но не е така. На сайта на Амазон има много снимки, на които читанката е показана с оригинална обложка. Докато ги разглеждах, в мен се прокрадна подозрението, че е възможно в този вид използването на бутоните да не е толкова удобно. Пристигне ли обложката, ще проверим.
На долния ръб на новия Kindle 4 се намират буксата за кабел micro-USB и бутонът за включване. Да, точно бутон, а не слайдер както е при Keyboard. Въобще не е оригинално, но засега не съм решил дали това е добре или зле.
Устройството няма никакви други органи за управление, като изключим двете квадратни букси в долната част на задната страна. Не успях да намеря информация за тях, но тъй като ги има и на Kindle Touch съм почти сигурен, че служат за захранване на фенерчето в обложката.
Най-внимателните навярно са обърнали внимание, че в тази версия на устройството липсват звукова динамика и регулатор за силата на звука. Не можеш да слушаш музика. Съответният пункт е отстранен и от менюто.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *