Огнени знаци в астрологията

Главния знак на огъня е Лъв. Той вече има отношение към сърцето – свързан е повече със сърдечния живот на хората. И при него човек има качествата на огъня – активност, деятелност, импулсивност и прочие, но те се отнасят не вече до мисълта, а и до чувствата. Те повече изживяват нещата вътрешно и се импулсират от сърцето. По-низшите типове, увлечени в своите сърдечни импулси, изгубват самообладание и се захласват и могат да изпаднат в краен фанатизъм. Стават отлични носители и разпространители на идеи, но самите те не са извори на идеи и за това им е нужен човек със силна творческа мисъл, който да ги възпламенява и ентусиазира. Лъв -това е вечният огън на живота. У типовете на Лъва има голямо самосъзнание, мъжественост и смелост.

Следващият  знак на огъня е Стрелец, който се явява като резултат от преплитането на другите два знака – взаимодействието между ума и сърцето – той е външен израз на двете. Тези хора са също така импулсивни и деятелни, но у тях няма онези крайности в импулсивността на ума като при Овена и екзалтациите на сърцето като при Лъва. Те са умерени, сдържани, дисциплинирани и следствие на това могат да владеят и други хора – за-това между тях се явяват социални водители и военачалници. Те не са хора с дълбок ум и с широко сърце, но са делови, волеви и осъществяват това, което другите проектират. Така че трите знака на огъня са свързани с ума, сърцето и волята на човека. Същото може да се каже и за знаците от другите тригони.

Тригонът на въздуха представя Запада. Въздушният елемент е положителен, мъжки. Той има отношение към социалния, политическия и духовния живот на човека. Дава една ши-рока и дълбока мисъл, способна да проникне в тайните на синтетичното знание. Този тригон можем да го наречем тригон на знанието, науката и изкуствата.

Качествата на въздуха бяха, както видяхме, горещина и влажност. Те са основата, върху която се проявява сангвиничният темперамент, това са хора с топла и буйна кръв.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *