Защо е важно да знаете повече за рубеола?

Това е едно заболяване, което се разпространява по въздуха и може да предизвика различни симптоми, които обикновено преминават леко. Въпреки това, същото не може да се каже, когато се отнася за бременни жени. Рубеола /немска брусница/ може да предизвика вродени малформации и множество други проблеми на нероденото дете. Ето защо специалистите препоръчват прилагане на ваксинации, които ще предпазят вас и вашето дете от различни заболявания.

Вирусът на рубеола е заболяване, което лесно се предава между хората, чрез вдишване на капчици от респираторни секрети на заразен човек. Симптомите на рубеолна инфекция започват с леко повишаване на температурата и подути лимфни възли, които могат да бъдат чувствителни на допир. Ярък визуален симптом е появата на обрив, който започва от областта около лицето и след това се разпространява надолу по тялото. Пъпчиците изглеждат като малки розови точки. При някои хора той е съпроводен от сърбеж. Това са общи симптоми, които са характерни най-вече за децата, при които заболяването протича много по-леко.

Когато възрастните са поразени с вируса на рубеола, симптомите включват: главоболие, липса на апетит, възпаление на очите, подути лимфни възли в различни части на тялото, подуване и болки в ставите. Може също така да се появи хрема и течащ нос. Ако заболяването засегне бременна жена, това може да доведе до поява на вроден рубеолен синдром на детето, който причинява забавяне на умственото развитие, вродени дефекти като: глухота, чернодробни и костни проблеми, мозъчни, сърдечни и очни заболявания.

Профилактика при рубеола

Получаване на противогрипни ваксини са един от начините за профилактика при рубеолна инфекция, която е една от най-често срещаните болести. Ваксината се поставя на бебета, когато те са на възраст между 12-15 месеца. Втория прием се прави, когато децата навършат четири годишна възраст. Жените, които планират да забременеят, трябва да се подложат на кръвен тест, за да се разбере, дали са имунизирани срещу болестта. Ако се окаже, че жената няма имунитет, тя трябва да се подложи на ваксинация, най-малко един месец преди да направи опит за забременяване.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *