Португалското историческо развитие

Португалия е една от старите държави в Европа, която е  с богата история. През 1415 година, португалските мореплаватели успяват да отплават, за да достигнат бреговете на Бразилия, Индия , Япония и Китай.

Това португалско историческо развитие е белязано от много драматични както и трагически експерименти, които са донесли немалко изпитания и жестоки опасности. Сега е приветлива с разкошна природа и исторически паметници,които можете да видите ако предприемете екскурзии Португалия, когато й да е било през годината. Важно е и тези  особени  значимости, на които  историците придават е  смъртта на крал Дон Луиш , който разпуска парламента цели 11 пъти. Наследен е от Дон Карлуш I , който е много  умен монарх. Той разбира, че краят на кралската институция се е превърнал в голяма историческа необходимост за метрополията. Често са цитирани  и  думите му, Португалия  е превърната  в една  “монархия без монархисти”.

Като победите на републиканците в Испания  и Франция ускоряват окончателно утвърждаването на републиканските идеи в цяла Португалия. В продължение на 40 години политически водачи  , едни от , които са  Илиаш Гарсия  и Теофилу Брага , известният  Базилиу Телеш ,разпространяват тези идеи, като успяват и да  обогатят съдържанието им с много философски, социални и политически елементи.

В първият момент посрещат с  ентусиазъм  новият режим, но след време той заличава разликите между тях. Всичко това излиза на  яве през  октомври 1910 година  по улиците на Лисабон.Там  контрастът между грубите и босоногите селяни , от  официално облечените стрелци е доста поразителен и на моменти комичен. Сега се е превърнала изключително търсена  за екскурзии Португалия дестинация, където можете да видите и научите много любопитни неща.

След така наречената “Революцията на карамфилите” през  1974 година  в Португалия се заражда 1  движение към демократична Европа.  Авторитарният режим в продължение на цели 45 години и колониалната политика на страната изцяло я  изолираше от останалите развиващи европейски държави, което е довело  до необходимостта тя да измине дълъг път към демократичния свят. Португалия има различни условия в прехода си  към пазарна икономика.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *