Причини за възникване на акне при възрастни

Причините за възникване на акне при възрастни може да включва хормонален дисбаланс или стрес. Обикновено това заболяване е проблем, който засяга тинейджърите, но все пак се среща и доста често при възрастните. Има много причини, поради които хора над  20 години страдат от акне.

Причини за появата на акне при възрастни

Появата на акне се наблюдава при възрастни жени и мъже, като засяга най-вече зоната на лицето, гърдите и гърба. Причините за този кожен проблем са:

  • Черни точки. Това е една от най-честите причини. Когато тези черни точки са възпалени, поради развитие на бактерии в тях, това води до появата на пъпки.
  • Хормони. Нарушен дисбаланс на хормоните естроген  при жените и андроген при мъжете, води до стимулиране на мастните жлези. Това прави кожата по-мазна и склонна към акне.
  • Менструация. Рязкото покачване и спадане на нивото на хормоните по време на менструален цикъл води до появата на акне. Жените, които ползват противозачатъчни лекарства също срещат този проблем.
  • Козметика. Използването на грим, който покрива кожата и по този начин пречи на нейното дишането и блокира порите е причина за образуването на акне. Необходимо е да се използва добър продукт за почистване на кожата всяка вечер преди сън.
  • Нездравословна диета. Консумацията на мазни храни, газирани напитки, сладкиши и др. може да доведе до появата на акне.
  • Стрес. Стресът отстлабва имунната система и това дава възможност на бактериите лесно да атакуват кожата. Също така, това се отразява на надбъбречните жлези, които отделят повече хормони, което е предпоставка за кожен проблем.
  • Лекарства. Използването на стероиди, лекарства за хормонална терапия и такива, които съдържат литий или йод, могат да предизвикат появата на акне.

Ефективното лечение на акне включва използването на мехлеми и кремове, които помагат при борбата с този кожен проблем. Трябва да се следва здравословна диета, състояща се от пресни плодове и зеленчуци. Редовното почистване на лицето с подходящи продукти ще помогне за отстраняване на акнето. Ако все пак проблемите продължават потърсете помощ от дерматолозите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *