Първият в света пица музей

Началото на Септември 2012 година във Филаделфия отвори врати първия в света музей на пицата.

Не е случайно, че първия музей на пицата бе отрит в САЩ. На територията на щатите има над 60 000 места, където можеш да похапнеш пици и вероятно на всяко едно от тях можеш да срещнеш някой наистина голям почитател на пицата, вярващ че перфектното парче пица може да бъде оприличено като произведение на изкуството.

С течение на годините пицата е заела сериозно място в американската кухня, наред с хот-дога, бургерите и пържените картофки. Все пак пицата е най-здравословна сред изброените, а и понякога изкушаващо, разтапящо, неприлично вкусна.

Първият в света музей на пицата е поместен в стара тухлена сграда от 19-ти век построена в кв. „Кенсингтън“, гр. Филаделфия. Към музея има изградена и действаща пицария, а г-н Дуайър, който е един от основателите казва „Това е пица магазин, който е светилище на пицата“.

В първият музей на пицата безспорно като във всеки музей могат да бъдат научени интересни факти, напр. експозиция разказваща ни увлекателна история за развитието на американската пица. Знаете ли, че няколко ранни американски пицарии са предлагали пица „гарнирана“ с органова музика на живо, даже една от тези пицарии все още работи в Меса, Аризона и безспорно е атракция в която можеш да похапнеш и да се забавляваш – Stop Organ Pizza.

Музеят е оборудван с най-голямата колекция на планетата от пица, експонати на пица играчки, видео клипове, албуми и филмови плакати с пица меню от добре познати и световноизвестни видове пица до почти непознати занаятчийски специалитети като “Домашно месно руло” (пица комбинация от говеждо месо и месо от дива свиня).

Идеята за отварянето на първия в света музей на пицата възникнала от организирането на тематична пица изложба, за организирането на която че г-н Дуайър помага през 2010 година.

Дуайър, който работи в Trader Joe по това време, решава, че иска да построи нещо по-постоянно и по-голямо от една тематична изложба. Той намира няколко съмишленици – г-н Андерсън, Майкъл Картър и Джозеф Хънтър.

Главният готвач Джозеф Хънтър, е работил в пицария в Южна Каролина, включително D’Allesandro’s Pizza в Чарлстън, преди да се премести на север.

В крайна сметка Дуайър  се надява музея на пицата да помогне на хората да се свържат отново с най-съкровените си спомени свързани с пица.”Когато става въпрос за пицата в Америка, всеки има тази история, която да бъде разказана на масата”, казва той. “Всичко, което правим, е създаването на място, където можете да посетите отново тази история.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *