Работа в чужбина

Студентски бригади – работа в чужбина

За всеки един студент или младеж една от най-ефективните и носещи само позитиви работа в чужбина са т.нар. студентски бригади. Много студенти, които в повечето случаи са редовна форма на обучение, тъй като задочниците, освен в Англия, нямат право да се записват за бригада в САЩ, са ходили на студентски бригади. Този вид обмяна на опит е много ценна, защото освен, че може студента да си проправи път към ново работно място и след като завърши, има възможността да спести пари от това.

Студентски бригади, под формата на работа в чужбина, има в много държави, членки на ЕС, в зависимост от това къде университети от България са сключили договори за сътрудничество, като част от различни образователни програми.

Най-предпочитаните студентски бригади, като една доходоносна работа в чужбина, е в Щатите и Англия. Това са две дестинации, които гарантират, ако студента бъде одобрен, една добра и перспективна работа. За САЩ е необходимо да се подадат документи за зелена карта, след одобрението, на което може да се замине. Има обаче известен риск кандидатстващият да не бъде одобрен, дори вече да има осигурено работно място.

За Англия единственото, което трябва да се направи е да се подадат документи в някой от посредническите агенти по програмата SAWS. Дори не е необходимо да бъдат студенти, нищо че се нарича студентска бригада – програмата SAWS е сезонна селскостопанска работна схема, която позволява на българи и румънци да работят във ферми на Острова максимум 6 месеца. Студентските бригади може да са, както като работа в чужбина, но също и така като езикови курсове в дадената страна или друга форма на обучение, което също е един много добър начин да се преправи път към едно светло бъдеще.

Едно основно правило, на което трябва да отговарят всички студенти, които са решили да се възползват от възможността за студентска бригада в САЩ, е да знаят английски език. За бригадите в Англия това не е необходимо, тъй като в по-голямата част от времето работниците нямат контакт с англичани. Знаейки език, работата няма да е никакъв проблем, но без него няма почти никакви шансове да си намерите мечтаната работа в чужбина, дори и като студентска бригада.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *