Работодателят обучава работещия, независимо от опита и квалификацията

Съгласно националното законодателство работодателят има задължението да допуска до работа само обучени работещи, които познават правилата за безопасност и и мат необходимата квалификация. Освен това, в процеса на работа, работодателят трябва да направи необходимото за да поддържа знанията на работещите и да повишава квалификацията им.

По-специално Наредба РД-07-2/16.12.2009 г. изисква всички работещи да преминават начален и периодичен инструктаж, а за работещи, чиято работа е свързана с използването на машини и съоръжения и чиито дейности могат да бъдат опасни за здравето и безопасността на самите работещи или техните колеги, началният инструктаж задължително се съчетава с обучение, което трябва да завърши с изпит.

Независимо колко голям стаж имате в професията си, каква квалификация и количество знания, започвате ли работа на ново работно място, работодателят е задължен да определи опитен работник, който да Ви обучава.

Освен тези задължения за обучение, всеки един от работещите, които са определени да извършват инструктажи подлежи на ежегодно обучение по правилата за безопасност и здраве при работа. Обучението се провежда в работно време и е с продължителност поне шест учебни часа. Обучението по безопасност и здраве при работа на лицата, които ще извършват инструктажи не се отнася до това как те да си вършат безопасно работата, а до запознаване с нормативни изисквания по здравословни и безопасни условия на труд, промени в нормативни актове, по отношение на това как да се попълват книгите за инструктаж, припомняне на минималната продължителност на инструктажа, закрила на работещи и други теми, с които всеки работодател трябва да запознае работещите.

Освен лицата, които извършват инструктажи на обучение по безопасност и здраве при работа подлежат т. нар. „лица, които ръководят и управляват трудовите процеси”. Обучението е веднъж на две години и отново с минимална продължителност от шест учебни часа. Всеки ръководител носи отговорност за безопасността и здравето на своите работещи. Той е човекът, който поставя задачите според възможностите, опита и квалификацията на работника и контролира безопасното им изпълнение. Целта на това обучение по безопасност и здраве при работа е да подпомогне ръководителите да разберат повече за техните и на работещите задължения по здравословни и безопасни условия на труд, както и да спомогне осъзнаването на важността на спазването на правилата за безопасност и здраве при работа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *