Самарското знаме в града на липите

В североизточната част на Стара Загора гордо се извисява един от най-известните паметници в града, висок цели 50 метра и във формата на знаме. Той се открива като прекрасна гледка по пътя Стара Загора- Бургас. Да, правилно се сетихте- това е Самарското знаме.

Официалното му име е „Бранителите на Стара Загора- 1877г.” Боят за града на липите е на 31.07.1877 г. и бележи сблъсъка между двете армии в южната част на България.

Комплексът „Самарското знаме” е сложна композиция, издигната от бетон, който много се доближава до спокойствието на камъка. Паметникът наподобява веещо се знаме. Когато го погледнете, създава усещане за лекота и припомня за изрисувания на Самарското знаме кръст. Керамичната мозайка е със златно покритие и се смята за шедьовър. Днес, обаче, очарованието й не е толкова голямо, защото има нужда от реставриране и от доста вложения за това. Въпреки всичко, комплексът продължава да буди възхищение с фундаменталната си конструкция, която носи в себе си толкова много история.

Костницата предизвиква не по-малък възторг. Тя напомня за кървавия завършек на паметния бой от 31.07.1877 г., белязан с толкова много трагизъм сред старозагорци. До величествения паметник ще ви отведат 100 стълби. След като преминете през тях, ще ахнете от необикновената гледка, която ще се разкрие пред очите ви. Под знамето стражуват величествените фигури на руския офицер и шестима опълченци. Те са изляти в стена от бетон и бронз. Това символизира несломимата съпротива на шестте отряда на България, които за първи път се хвърлят  в боя. Мемориалните стени са друга интересна част от комплекса. Те припомнят за връчването на Самарското знаме. Мемориалният комплекс на Самарското знаме е открит с тържествена церемония на 30.07.1977 г. Той е доказателство и символ на неугасващата историческа памет на българския народ. Ако посетите величествения комплекс, няма да останете безразлични към необикновената гледка, която се открива към града на поетите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *