Тенденции в търсенете на коли под наем в летния туристически сезон

С идването на летните месеци търсенето на коли под наем, традиционно нараства с около 35 – 40 %, спрямо зимните месеци, например. През юли и август търсенето дори надвишава предлагането на коли под наем. Това от една страна се дължи и на факта, че преди две години, броят на rent a car компаниите обявили фалит е скочил главоломно. Преди по-малко от три години, броят на фирмите развиващи дейност по предлагане на коли под наем е бил между 250- 300 фирми, а сега на пазара, според статистиката на Съюза на българските автомобилисти има не повече от сто реално действащи фирми.

Цените на rent a car услугите са в изключително широк диапазон и варират от 15 евро за малка градска кола, до над 200 евро за луксозна лимузина с шофьор. Голямата конкуренция в бранша дори принуди някои фирми да правят почти ежеседмични промоции на икономични автомобили от ниския ценови клас за 19 евро на ден. Увеличеното търсене се дължи предимно на чуждите туристи по българското черноморие. Компаниите за “rent a car“ във Варна и Бургас изпитват силен недостиг на автомобили и дори се налага да наемат от вносителите,за да отговорят на търсенето на пазара.

Основният клиент по черноморието е англичанин, руснак или германец. Рядко срещано е търсенето на кола под наем от румънци или сърби. Типично немските туристи търсят сигурни автомобили в добро техническо състояние, още по-добре ако са произведени в родината им. Руските туристи до скоро избираха по-луксозните класове леки коли и джипове, но с настъпването на икономическата криза, се ориентират към по-икономичен клас коли. Англичаните пък търсят практични градски коли на разумни цени.Добрата новина за “ rent a car “ компаниите, е че техните услуги са все по-търсени. Много по-лесно за чужденците е да дойдат до България със самолет и да си наемат автомобил тук, за да разгледат не само Черноморието, но и други красиви места у нас.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *