Уроци по китара за всички

Китарата е инструмент с дълга история. Тя е струнно-грифов инструмент от семейството на лютнята. Звукът се извлича чрез дърпане с пръстите на дясната ръка а също се използва и перце. Уроци по китара могат да взимат деца от най-ранна детска възраст, като се вземе в предвид техния ръст и физически данни. Изключително важно е да се подбере точния инструмент и да се следва стриктна методика на обучение при по малките. Ако това не се спазва може да доведе до сериозни гръбначни изкривявания и други проблеми при обучението.

Китарата може да се използва както, като солов инструмент така и в различни камерни и по големи формации. Всякакви дуети, триа, квартети , ансамбли , групи и оркестри прави китарата един от най-популярни музикални инструменти. Стиловото разнообразие, което китарата като инструмент обхваща е огромно.От “класика” във всичките и епохи през джаз, блус, фламенко, латино, рок и метал и какво ли още не.

Класическата китара има шест единични струни, настроени в тоновете е1-h-g-d-А-Е. Тоновия обем е E-a1 do e3 а нотите се изписват една октава по високо от реалната звучност. Горната и долната дъска, която се прави от австралийски бор,от палесандър, кедър или друго дърво са плоски и са съединени с доста широки царги. Върху горната дъска е изрязан кръгъл резонаторен отвор а долната и част е прекрепен струникът и над него столчето. Китарата е снабдена с гриф с метални позиции /прагчета/ , където натискаме върху него за да фиксираме точния тон. Грифа завършва с глава с ключове- механизми , чрез които настройваме китарата.

За китарата се нотира на виолинов-сол ключ. Звучи октава по ниско от написаното.

Електрическата китара е посредством адаптери с които се усилва звукът. Китарите биват много видове класически  в различни разновидности, акустични тип уестърни, различни ритъм китари, много видове електрически -джазови, солови, метълски и какви ли не модификации марки и модели.

Експериментите върху китарите започват от най-древни времена, където са променяни формата, структурата на китарата, броя на струните, начините на звукоизвличане, материала от който е изработен и много други неща. В новото време с навлизането на електрическата китара, експериментите и опитите продължават. Всичко се прави в името на по-добрия звук и удобството при свирене на китара. Електрическата китара търпи доста промени през годините. По тази причина сега съществуват много варианти на електрически китари в зависимост и от стила, който се свири.

За постигане на удоволствие и успех при свиренето е необходимо, качествено обучение не само когато става въпрос за  китара а и при други музикални инструменти като пиано, флейта, цигулка, както и пеене и така нататък. Музикална школа Music Art Center предлага и обучение по всички музикални инструменти и дисциплини.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *