Учене през целия живот – Еразъм

Еразъм стажовете са свързани със студентската мобилност, която дава право на студенти да  работят в друга държава, но само членки на ЕС. Всеки един студент има възможност да развие ценни качества, чрез включването си в програмата Еразъм. За целта трябва да е граждани на Република България или друга членка на ЕС, които обаче са легитимирали своето участие в програмата Еразъм. Задължително е учащите да бъдат в легитимни и акредитирани български висши училища, които притежават Разширена Харта Еразъм и са партньори на Еразъм Консорциум .

Други важни условия, които дават възможност на всеки студент да се присъедини към програмата Еразъм е първо да са записани в една от трите форми на обучение: редовна, задочна или дистанционна. Освен това важно условие е също така студената да е преминал поне два семестъра от началото на своето обучение. Преди това няма право да кандидатства.

Изключение правят само студентите, които са започнали магистърска степен, първи курс. Те могат да кандидатстват по програма  Еразъм, тъй като се счита, че успешно са преминали бакалавърска степен на обучение и са легитимни участници в Еразъм практиките.

Имат право да вземат участие в практиките на Еразъм и студенти, които досега не са били част от тази програма, защото по дефиниция участието е еднократно. Студентите, които са участвали с цел обучение по програма Еразъм, могат да кандидатстват за Еразъм практики.

Много важно условия, за да се внедрят желаещите студенти в дадена среда е също така да знаят работният език, на който ще се провежда стажа. Самият работен език не е задължително да е официалният език на страната, в който ще се провежда стажа. Той може да бъде определен от работодателя, който сам да провери и езиковите компетенции на студенти по телефона или се прави предварителен тест преди кандидатстването по програмата.

Всеки един студент трябва да опита от Еразъм. Винаги ще му е от полза този период от време, който е отделил за програмата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *