Щастието зависи от вашите цели

Партитата и купоните няма да ви направят щастливи

Изследване в Indiana University, което сравнява стратегиите, използвани от по-контактните (екстровертни) студенти и техните по-малко социално насочени колеги, открива, че щастливи са хората,които по-малко излизат по купони и за пиячка (за повишаване на настроението), а в същото време остават по-свързани със семейството и приятелите си или са по-отдадени на развиване на когнитивни стратегии, като позитивното мислене например.

Според изследователите, не е необходимо да излезеш и да купонясваш, за да бъдеш щастлив, то би могло да ти донесе моментно щастие, но не и дълготрайно удовлетворение. А партитата и сбирките са нещо, което студентите си мислят, че трябва да направят веднага, особено когато са новоприети във факултета. Това, обаче, може да е критично за запазване на контакта със семейството, с приятелите и със съмишлениците си.

Следващо проучване, проведено от същите учени, установява, че студенти, които са целенасочени, имат и следватнякакъв план, също са склонни да бъдат по-щастливи, отколкото техните по-малко фокусирани връстници.
Според учените, когато погледнете какво правят тези хора, ще забележите, че го правят по свой различен начин; учащите, които се стремят да постигнат личните си цели, се ангажирани по-целенасочено през свободно си време, вместо да се размотават или да гледат телевизия, например.

„Те не излизат толкова често, колкото другите. Прекарват повече време в това, което ние наричаме духовен размисъл. Тези са хората, които са склонни да бъдат по-щастливи. Те също са студентите, които най-бързо завършват колежа,“ отбелязва Carducci.

Проучването на Carducci е обсъдено на годишната среща на Американската психологическа асоциация през август. И в двете проучвания са участвали 337 студенти, които са направили онлайн проучване, което измерва аспектите на щастие, социалната принадлежност, както и план, за достигне на целите. Проучването включва Satisfaction with Life Scale, Positive/Negative Affect Scale, and a 44-item Survey of Happiness Strategies.

Carducci заключава, че би било полезно при студентски съветници да има психолози способни да откриват и насърчават студентите, които са с по-неопределени цели и планове. Те биха могли да се нуждаят от помощ и обучение как да ги развият и как да се научат да имат търпение за тяхното постигане и последващо удовлетворение.