Как да подберем ресторант

Хапването по заведения ви спестява необходимостта сами да си направите храната. Въпреки това е по-добре да си приготвите филия с фъстъчено масло у дома, вместо недобре сготвена храна по ресторантите. Нищо не убива настроението така, както пилеенето на средства за безвкусна храна. Вече избора на ресторанти не е никак малък. Например има много добри  рибни ресторанти във Варна. Ако искате добра чужда кухня ще я намерите в някой от всичките ресторанти в София.

Ето едни от основните критерии за избора на добър ресторант:

  • ресторантът трябва да е чист
  • в заведението трябва да мирише на хубаво
  • препоръчително е да има много посетители

Ако салонът на заведението не е чист, то в кухнята му бъдете сигурни, че ще е дори по-зле. Пропуснете го. Ако не успявате да усетете миризмата от приготвянето на храната, твърде вероятно е да ви сервират остатъци или нещо, което със сигурност не е прясно. Пропуснете го. Ако няма хора по масите, тогава или ястията са лоши, или обслужването не е на ниво, или пък е ужасно скъпо. Не е изключено да има някаква друга причина, поради която местните го отбягват. И вие направете същото.

Други фактори, определящи избора на ресторант са:

  • Паркинг. Преди да хапнете, първо е необходимо да успеете да се предвижите до ресторанта. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наоколо. Ако е трябва, позвънете предварително и се поинтересувате дали заведението има паркинг или има такъв наоколо.
  • Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е изискване на ресторанта. Обадете се предварително, специално ако мислите да идете по време на празник или уикенд, когато ресторантите са по-натоварени.
  • Цена. Не е нужно да ограбвате банка, за да си хапнете добра и прясна храна. Хубаво е да й се насладите, без да се упреквате за похарченото.
  • Разнообразие. Ако отивате на ресторант с приятели, менюто трябва да предлага всякакви ястия, така че да удовлетвори желанията на всички клиенти.
  • Количество. Порциите в някои места са много малки, че не е възможно да задоволят глада ви. Сигурно няма да ядете там повторно. В някои заведения ви поднасят невероятно големи порции, които не можете да изядете. В този случай, ако храната ви е харесала, не се колебайте да поискате да ви опаковат останалото за вкъщи.
  • Специални изисквания.  Проверете дали ресторанта обслужва гости със нестандартни желания. Можете ли да си поръчате храна с ниско количество на сол, без стабилизатори (например натриев глутамат), вегетарианска храна и т.н. Това е важно, ако вие или някой от вашите приятели е алергичен или има специални хранителни потребности.
  • Препоръки. Не са за пренебрегване мненията и критиките по повод на даден заведение. Те ще ви създадат добра представа за ресторанта, особено ако препоръките получавате от хора, които знаят за какво говорят. Попитайте колегите си (от отговорите им ще разберете нещо повече и за самите тях!)

И все пак, за големи събития е за предпочитане да отидете на ресторанти, които вече познавате и сами сте изпитали. Определено вечерта ви ще мине по-добре на място, където сте били вече и където ви познават. Там вие сами можете да дадете съвет, тъй като познавате листата с вината и познавате начина, по който нещата стават. Не  е необходимо да се притеснявате за каквото и да е било, а просто да се наслаждавате на вкусна храна, заобиколени от изискана обстановка и отлично обслужване.

Понякога може да се открие добър ресторант, ако просто следвате обонянието си. Когато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по главната улица с част от моята група и изведнъж доловихме полъх на вкусен аромат. Наближаваше време време за вечеря и решихме да вървим след аромата и да видим къде ще ни заведе. След няколко пресечки се намерихме на една алея, на която се виждаше вентилаторът, източник на миризмата. Завихме зад ъгъла и на фасадната част на сградата видяхме бар, с надпис “happy hour” (“щастлив час” – 1 час, през който цените са по-ниски от обичайните). Заведението предлагаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на грил върху топли царевични питки полети с лют салса сос. Беше едно невероятно вкусно и незабравимо преживяване. Когато бяхме на конференцията посетихме и други страхотни ресторанти в Пловдив, но този , на който попаднахме чрез обонянието си беше наистина добър. Сега предстои форум на морето и си мислим какви ли приятни ресторанти в Бургас ще намерим.